Un informe del PS proposa aplicar un impost sobre els salaris més alts

Autor:
Font:
Publicat el: 27 de Juny de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas 

El Partit Socialdemòcrata ha fet un informe per començar a estudiar possibles maneres de portar a terme la reforma fiscal que fa temps que proposa, i que defensarà en el marc dels propers comicis generals.

El document ha estat realitzat pel professor Josep Maria Duran, i uns quants assessors que col·laboren de manera habitual amb el PS.

Una de les propostes que més crida l’atenció de l’estudi és que s’introdueixin diverses figures d’imposició directa. Entre les quals hi ha un impost sobre el rendiment en el treball, però sembla que només seria en els sous més elevats. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va comparèixer ahir a Casa de la Vall per resumir les propostes d’aquest informe, i ja va deixar clar que costaria pensar en aquesta mesura per a una persona que “cobra 1.200 euros i prou feina té per arribar a final de mes”. De fet, l’estudi parla d’un tipus impositiu d’entre el 10 i el 15 per cent com a “interval raonable”, bastant per sota dels estàndards europeus. No obstant això, també especifica que hi hauria “un mínim exempt, que deixés lliure de tributació una determinada quantia”. També suggereix que l’aplicació d’aquest impost sigui progressiu.

L’informe també esmenta dos impostos directes més: sobre els beneficis de les activitats econòmiques i sobre les rendes de capital. El primer afectaria empresaris i professionals, tant persones físiques com jurídiques. El segon repercutiria sobretot en les entitats financeres.

PREPARANT L’IVA

Però l’informe també parla exhaustivament dels impostos indirectes. El líder socialdemòcrata considera que actualment hi ha massa figures d’aquest tipus, i que el funcionament és confús. L’IVA (impost sobre el valor afegit) seria el model triat per unificar totes aquestes figures en una de sola. Totes aquestes reformes implicarien l’eliminació de diversos impostos que es cobren actualment. L’informe recomana suprimir l’ISI empresarial, l’ISI bancari, l’ISI d’assegurances, l’IAC, l’IMI, l’IPI, les taxes sobre el consum i els cànons sobre l’electricitat i el telèfon.

Bartumeu també va explicar que ja s’ha reunit amb els principals actors econòmics del país per presentar-los els resultats de l’estudi. Tant el president de la Cambra de Comerç, Francesc Pallàs, com el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir, van comunicar al cap de l’oposició que ho estudiarien, tot i que en principi són partidaris d’una reforma.

Bartumeu afirma que ATV és “digna de Romania en temps de Ceaucescu”

En la roda de premsa es va demanar al cap de l’oposició per unes declaracions que el cap de Govern, Albert Pintat, va fer dimecres a la televisió pública. Bartumeu va respondre que no volia “comentar el que apareix en una televisió que és digna de Romania en temps de Ceaucescu”. El líder del PS, a més, va qualificar l’entrevista d’espectacle. El que sí que va voler puntualitzar és que Pintat menteix quan declara que està d’acord amb la reforma fiscal que des de sempre intenten impulsar els socialdemòcrates, ja que ni figurava al programa electoral del PLA ni Pintat ha acceptat mai parlar-ne les vegades que Bartumeu s’hi ha ofert. També va declarar que no pot pensar en un pacte d’Estat per la fiscalitat fins que no sàpiga amb qui l’ha de negociar, perquè els liberals “no deixen que Pintat es presenti com a cap de Govern”. Pel cap de l’oposició, la situació actual dels liberals certifica que la legislatura “està morta”.

pdf3.jpg