Reforma fiscal:
La imposició sobre els ingressos i els beneficis són les línies de reforma cap a la que Andorra ha d’anar en un futur.
Aquesta és la conclusió principal d’un estudi presentat avui pel Partit Socialdemòcrata realitzat pel prestigiós professor Josep Maria Duran de la Universitat de Barcelona i el Institut de Economia de Barcelona.
Segons aquest estudi el procés de reforma s’ha de sustentar en dos eixos: la imposició sobre els beneficis i la imposició general sobre el consum. D’aquesta manera s’aconsegueix un sistema fiscal estable i en línia amb el dels països de la Unió Europea.
La modernització del sistema fiscal andorrà, segons el professor Duran, ha de comptar amb la imposició directa i amb la indirecta, però adaptades a les peculiaritats andorranes, i, per tant, mantenir un nivell reduït de pressió fiscal. La gran novetat qualitativa que observa l’estudi presentat avui és l’existència per primera vegada d’impostos directes. També es contempla el de les plusvàlues immobiliàries i el de les retencions dels diners de l’estalvi fruit dels acords amb la UE.
En una primera etapa l’estudi recomana gravar els beneficis de les activitats econòmiques i certes rendes del capital. Quant a rendiments del treball, l’estudi també recomana que es gravin, però per raons de gradualitat en l’aplicació de les reformes es poden deixar per a una etapa posterior.
En aquest sentit, l’estudi destaca que “l’aplicació d’un mínim exempt que deixés lliure de tributació una determinada quantia, asseguraria l’equitat de l’impost que, per tant seria progressiu”.
L’estudi defineix també els impostos sobre el valor afegit i recomana fixar un únic tipus impositiu per a tots els productes i eliminar els tractaments especials. Respecte als impostos especials, el funcionament seria semblant a l’actual, però la seva tributació es recomana que es faci de manera separada i més explícita, aportant com a novetat la introducció de l’argument ambiental en la tributació.
En resum, l’estudi recomana introduir impostos sobre els beneficis de les activitats, impostos sobre la renda del capital mobiliari, l’impost sobre el valor afegit, els impostos especials i l’impost duaner. Així mateix, recomana eliminar l’ISI empresarial i professional, l’ISI bancari i financer, l’ISI d’assegurança i l’IAC, l’IPI, l’IMI, els canons sobre electricitat i telèfon i les taxes sobre el consum. Finalment, l’estudi proposa la creació d’una nova administració tributaria, separant clarament les funcions dels càrrecs politics i la dels càrrecs tècnics.
Jaume Bartumeu, cap de l’oposició, ha declarat, referint-se a l’estudi del professor Duran, que “l’estudi de la reforma fiscal a Andorra i les reformes proposades estan en línia amb les propostes que els socialdemòcrates varem fer en el nostre programa electoral del 2005, i que coincideixen també amb les recomanacions actuals de l’Empresa Familiar Andorrana i la Cambra de Comerç”.
Oficina del Candidat del PS
Andorra la Vella, 26 de juny del 2008