Bartumeu tem que DA vulgui «tornar a l’època de les auditories externes»

Autor: L. F. M
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Març de 2014

El president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que en la Junta de Presidents el síndic va recordar als parlamentaris que cal escollir un membre que representi el Consell General al Tribunal Constitucional, ja que a l’actual se li acaba el mandat el 24 de març. De la mateixa manera, els va recordar que cal escollir els membres del Tribunal de Comptes, dos dels quals ja se’ls hi ha expirat el mandat i aviat li succeirà a un tercer.

En aquest punt, Bartumeu va voler deixar clar que «la responsabilitat que no s’hagi fet ja és plenament del grup de DA», ja que aquests van dir que primer volien «revisar el paper global del Tribunal de Comptes i la seva funció» i modificar la llei.

Bartumeu va sentenciar que la «situació és penosa i lamentable», ja que el que és «una institució cabdal per al control de la despesa pública, la tenim menystinguda». El president del grup mixt va explicar ahir que quan DA va parlar de la modificació de la Llei, ell va interpretar que «potser el que es pretén és tornar a la situació anterior, quan la comissió de finances demanava a empreses auditories externes». Si fos així, «no estaria d’acord en tornar a l’època de les auditories» i deixar el Tribunal de Comptes com un «organisme simbòlic».

Bartumeu, per altra banda, no creu que siguin necessàries «grans reformes» pel que fa a la funció que exerceix el Tribunal de Comptes, tot i que va admetre que caldria aclarir alguns aspectes, com la renovació dels mandats, i «adaptar-la» a les pràctiques dels últims anys.

IRPF / El president del grup mixt va dir ahir que la Llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) podria aprovar-se a l’abril, però va alertar que si algun grup demana pròrroga al període d’esmenes de la Llei de l’Ordenament Tributari, «el país tindrà un problema de calendari» per aprovar el nou impost, ja que van lligades, «i si votem IRPF sense tenir l’altra no servirà de res».

Per altra banda, la Junta de Presidents va acordar ahir celebrar sessions de preguntes de control al Govern els dies 27 de març i 8 de maig, a banda de reservar diversos dies d’aquest nou període de sessions. El dia 27 de març, a més, s’aprofitarà per sotmetre a votació la modificació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners i contra el finançament del terrorisme per tal de complir amb les recomanacions del Moneyval.