Bartumeu lamenta el «mal humà» que s’està fent a la família

Autor: C. G. / L. F. M.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Març de 2014

El president del grup parlamentari mixt i membre de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, es va mostrar molt crític ahir amb el tracte que està rebent la família del nadó mort, tant per part del Govern com per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Bartumeu va definir com a «mal humà, insolidari i inadmissible» el que s’està fent a als pares.

Segons el conseller no es pot concebre un «espectacle lamentable» com el que estan donant els protagonistes polítics d’aquest cas: el cap de Govern, Toni Martí, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez i el director del SAAS, Lluís Burgués. Bartumeu es referia al que ell considera «doble llenguatge» que s’està utilitzant per tractar la situació. Per una banda, el que s’està utilitzant amb la família durant les reunions mantingudes, i que apunten cap a errors i mala praxis per part dels implicats. I per altra, el que es dóna en aparicions públiques com la de la de divendres passat per part de Burgués i Rodríguez, i on van assegurar que es destituïa al cap del servei de pediatria de l’hospital, Manuel medina, principalment per un tema de reordenament del departament. «No pot ser que es canviï de discurs quan es canvia d’interlocutor», va lamentar.

Per tot, el president del grup mixt va assegurar que tot aquest cas ja s’està convertint en «una qüestió complicada de credibilitat institucional».

Cinca defensa burgués / D’altra banda, i durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat ahir, Jordi Cinca, ministre portaveu, va assegurar que durant la reunió que Burgués va mantenir dimarts amb els pares del nadó mort no se’ls va lliurar l’informe elaborat per l’experta en neonatologia ja que s’estava pendent de «l’assessorament jurídic» per part del propi SAAS, per determinar si «corresponia lliurar l’informe als pares». «Un cop es va aclarir que es podia lliurar, així s’ha fet avui al matí [per ahir]».

Aquesta justificació va sorprendre als pares de la nena, ja que en cap moment Burgués va donar-los aquesta explicació, sinó que es va negar en rotund a donar l’informe per un tema de secret professional i perquè considerava que es veia perjudicada la imatge de l’hospital de Meritxell.

D’altra banda, Cinca va assegurar que també se li lliurarà als pares, un cop es tingui, l’informe sobre el protocol de trasllat sanitari. El ministre portaveu va defensar la transparència i va assegurar que es donarà als pares tota la informació que sol·licitin. També el SAAS donarà tota la informació que requereixi el Batlle si finalment el cas és judicialitzat tal i com tot apunta, va assegurar Cinca.