Bartumeu tem que es vulgui donar un rol simbòlic al Tribunal de Comptes

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 6 de Març de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, tem que amb la modificació de la llei del Tribunal de Comptes que els demòcrates han plantejat “es vulgui retornar a una situació anterior que no em sembla sana”.

Tot i que va exposar que DA no li ha fet arribar cap document ni proposta, li ha “semblat entendre” que la intenció és revisar la funció de l’organisme ja que sovint ha de fer apel·lació a treballs complementaris d’auditores externes. Això el va portar a interpretar (tot i que va indicar que no ho sabia del cert) que el que es persegueix és un retorn a la situació anterior en què la comissió de finances tractava amb empreses auditores externes que revisaven els comptes de l’administració i les empreses parapúbliques.

Bartumeu considera que cal “aclarir” i “desfullar” la llei del Tribunal de Comptes ja que hi ha aspectes que no són de fàcil aplicació. També va afegir que el text necessita adaptar-se a qüestions que han anat sorgint en els últims anys. Però en tot cas va avisar que “no estaria d’acord a tornar enrere a l’època de les auditories i deixar el Tribunal de Comptes com a òrgan simbòlic”, enterrant la funció “de molestar” que té ara. I sobre aquesta tasca de control de la despesa pública que empipa va posar d’exemple les apreciacions de la institució sobre l’aplicació de les transferències que fan alguns comuns.

El president del grup mixt també troba lamentable el retard en la renovació de dos membres del Tribunal de Comptes que han arribat a la fi del seu mandat. Segons va exposar, el grup parlamentari demòcrata pretenia plantejar la modificació de la llei de l’òrgan abans de nomenar els substituts. Això el va portar a criticar l’actuació de DA, que fa que “una institució que és cabdal en el control de la despesa pública la tinguem menystinguda”.

Per altra banda, el president del grup mixt va reiterar les crítiques per la lentitud en el treball de la llei de l’IRPF. Segons els seus càlculs, a l’abril es podria sotmetre a votació. Aquest calendari, però, es pot retardar en el cas que s’allargui el període d’esmenes de la llei de bases de l’ordenament tributari. Bartumeu va assenyalar que la llei de l’IRPF no tindrà utilitat si no s’aprova l’altra i per això va apuntar que potser s’ha plantejat endarrerir l’IRPF perquè arribin les esmenes a la llei de bases de l’ordenament tributari.

En la reunió de la junta de presidents celebrada ahir també es va plantejar la vacant que deixarà un magistrat del Tribunal Constitucional nomenat pel parlament. Sobre aquesta qüestió va indicar que tot i que podria plantejar noms de persones que podrien realitzar la tasca no ho farà perquè és una responsabilitat que ha d’assumir el grup majoritari de la cambra.

També es va acordar que el 27 de març i el 8 de maig se celebraran sessions de preguntes i s’han reservat tres dijous de juny per realitzar el debat d’orientació.