SDP denuncia la “passivitat” de la fiscalia en el cas de les escoltes

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 13 de Febrer de 2014

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va anunciar ahir que farà totes les accions que estiguin al seu abast, fins i tot personar-se com a acusació particular si ho considera necessari, perquè s’aclareixi i s’arribi fins al fons en el cas de les presumptes escoltes telefòniques il·legals a l’edifici de la Policia. Al mateix temps, la formació política va denunciar públicament la “passivitat” que ha tingut el ministeri fiscal durant la instrucció de les diligències, que s’han perllongat durant tres anys i mig, un període que consideren “massa” llarg.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, i el president d’SDP, Víctor Naudi –que van ser precisament els que el 2010, quan eren cap de Govern i ministre d’Interior respectivament, van posar el cas en mans de la justícia–, van demanar ahir que s’aclareixi qui escoltava i qui recollia les gravacions fetes entre el juny del 2009 i el maig del 2010,  qui tenia interès a gravar  i escoltar les converses telefòniques entre la direcció de la Policia i el cap de Govern i el ministre d’Interior, i qui va fer formatejar l’ordinador amb la consegüent pèrdua d’informació.

Els membres d’SDP  van expressar la seva preocupació pel fet que fins que s’han conegut les últimes declaracions d’un dels inculpats, el ministeri fiscal “hagi estat absent en la instrucció d’aquesta com a actor processalment actiu”. En aquest sentit, van recordar que, tal com estableix la Constitució, la Llei qualificada de la justícia i la llei del ministeri fiscal, la fiscalia ha de promoure davant dels tribunals l’aplicació de la llei per a la salvaguarda dels drets dels ciutadans i la defensa de l’interès general.SDP estarà atenta en relació amb la instrucció de les diligències que s’estan portant a terme i farà totes les accions que tingui al seu abast perquè s’arribi fins al fons de l’assumpte. “Estarem vigilants i si cal serem protagonistes d’un impuls de l’acció de l’Estat i del fiscal general per aclarir d’una vegada tot el que ha passat en una qüestió que no és normal que hagi tardat tres anys i mig a instruir-se”, va afegir Bartumeu.

Precisament per donar a conèixer la “passivitat” que havia tingut la fiscalia fins ara, SDP tenia previst des de fa uns dies convocar una roda de premsa per denunciar públicament aquest fet. Els esdeveniments, però, es van precipitar i el Govern anunciava dilluns el cessament del director i del director adjunt de la Policia, Joan Ramon Peralba i Pere Gispert, respectivament, davant la certesa que seran cridats a declarar properament com a inculpats. Una destitució de la direcció de la Policia que no ha estat “cap sorpresa” per als integrants d’SDP perquè, segons Bartumeu, “és dissortadament una conseqüència lògica de la mala gestió que ha portat el Govern de DA en aquest afer”.

SDP considera que hi ha hagut una manca de voluntat del Govern d’arribar fins al final en la investigació. És més, els seus membres fins i tot van assenyalar que hi ha hagut “pressions” perquè “manifestacions fetes en seu judicial” que finalment han portat la fiscalia a demanar la citació dels directors de la Policia es modifiquessin i no se’ls hagués d’imputar. Bartumeu va desvelar també ahir que en una reunió que havia mantingut el passat 17 de desembre amb el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, aquest li va expressar “el convenciment que la qüestió s’havia d’arxivar perquè no s’havia pogut trobar proves suficients que permetessin inculpar a ningú”.

La “preocupació” inicial d’aquesta formació es va convertir posteriorment en “indignació” quan van comprovar la setmana passada que en l’interrogatori d’un encausat “el ministeri fiscal no havia comparegut perquè considerava que la causa s’havia d’arxivar”. Davant d’aquesta situació, “i vist que ni la fiscalia ni el Govern desmentien aquesta orientació cap a l’arxivament de les actuacions, és quan vam decidir comparèixer davant dels mitjans de comunicació per explicar la nostra disconformitat radical”, va detallar Bartumeu.

El cas de les presumptes escoltes il·legals es remunta al juny del 2009, quan Bartumeu va accedir al càrrec de cap de Govern i es va trobar “problemes” en l’àmbit de la lluita antifrau i amb una policia “amb un clima laboral molt enrarit”, segons va dir ell mateix. Aleshores, amb una nova direcció a la Policia es posa en marxa “una nova orientació en la lluita antifrau, que es reforça tant a la Duana com a la Policia”. “Les instruccions que es van donar van ser aplicar la llei i bandejar qualsevol mena d’amiguismes”, va dir Bartumeu.

La primavera del 2010 es descobreix que hi ha als despatxos del director i del director adjunts un mecanisme per gravar les trucades telefòniques, que s’havia d’activar només per decisió d’aquests càrrecs però que estaven “permanentment activats, cosa que vol dir que es gravaven totes les trucades que mantenien el director i el director adjunt amb persones de dins o de fora de l’edifici”. A continuació es posen els fets en coneixement de la justícia i “comença una llarga peregrinació de la nostra denúncia i ens quedem perplexos perquè veiem que les setmanes passen i no hi ha evolució”, va indicar Bartumeu.