El conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) al Comú de Sant Julià de Lòria va anunciar ahir que “molt probablement” presentarà un recurs a la Batllia perquè la majoria està contravenint l’ordinació de funcionament de la corporació en no donar resposta en el termini establert a les cinc preguntes que va presentar el 7 de novembre.
La qüestió està pendent de ser analitzada amb el seu partit aquesta setmana, però Roig va avançar que no està disposat a deixar passar més aquesta situació.
El conseller va remarcar que no té cap ànim d’anar contra el Comú. Tot i així, vist que s’obvia l’única forma d’obtenir informació per complir amb el seu “dret i deure” de controlar l’acció de la majoria (va reiterar la manca de diàleg amb els cònsols), l’única sortida és recórrer a la justícia. Les preguntes feien referència al pla de viabilitat de Naturlàndia, a la concessió de la borda de Conangle i a l’ajuda atorgada a una entitat esportiva, i havien de ser contestades en dos mesos, és a dir, el 7 de gener.
Si finalment aquest fet arriba als tribunals serà el primer Comú en què això passi. Per Roig això es deu al fet que “situacions com aquestes als altres comuns no passen” ja que hi ha comissions periòdicament. El conseller va remarcar que a Sant Julià fins i tot n’hi ha una, la d’Esports, que només es reuneix un cop l’any.
Per la seva banda, el conseller socialdemòcrata, Rossend Areny, va indicar que les preguntes que ha presentat “s’han anat contestant”, tot i que fora de termini i sovint buides de contingut o amb mancances d’informació. Areny aposta per mantenir reunions periòdiques amb els cònsols però fins ara se n’han celebrat menys de cinc.
Des de la majoria, el cònsol menor, Manel Torrentallé, va indicar que el termini encara no s’ha exhaurit i que es contestaran les preguntes d’SDP. El mandatari creu que Roig “té ganes d’anar a la Batllia” ja que és una forma de fer oposició.
També en la sessió d’ahir, Roig va tornar a demanar pel pla de viabilitat de Naturlàndia. Després del consell va declarar que el silenci de la majoria li permet concloure que aquest document no existeix i, per tant, “ja em dono per contestat”. Tot i així va remarcar que el conseller de Finances va faltar a la veritat dient que hi havia dos plans de viabilitat i es va oferir per elaborar-ne un. En el mateix sentit es va mostrar Areny, que va posar en dubte l’existència d’aquest document. El cònsol menor va rebatre, però, que “els plans existeixen” i els tenen les entitats bancàries i que no s’han entregat a l’oposició perquè es volen presentar primer als accionistes de Camprabassa.
Hotel Glòria
Torrentallé també va informar ahir que una veïna ha presentat un recurs contra les obres a l’hotel Glòria relacionat amb el dret de pas i una paret mitgera. Des del Comú es va indicar que en tractar-se d’un recurs al Govern els treballs poden continuar. El cònsol menor espera que el conflicte se solucioni ja que és “una obra molt important” i que rehabilitarà una part de la plaça Major. A l’edifici s’hi ha d’ubicar la llar de jubilats i el centre de salut.
L’oposició critica que el Govern no hagi previst cap partida per a la Comissió de Gestió del Madriu
Els consellers de la minoria van criticar que el Govern encara no hagi fet efectiva l’aportació de 5.000 euros a la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu corresponent al 2013 i que no hagi pressupostat la dotació per al 2014 i prevegi fer-hi front a través de subvencions. Roig va destacar que l’executiu hi “té un rol molt important” ja que és un projecte nacional i considera que està contravenint l’acord de participació. Per la seva banda, Areny va dir que és “trist i penós” que hi hagi diners per a altres coses i no per a aquesta i que això demostra la poca voluntat envers aquesta zona. La cònsol major, Montserrat Gil, va remarcar que tots els cònsols estan sobtats per aquest fet i per aquest motiu han enviat una carta al ministre de Cultura. Al mateix temps va informar que cada comú hi aportarà 20.000 euros, la mateixa quantitat que el 2013.