El grup mixt és contrari a rebaixar l’IGI del 4,5% a l’1% a les estacions d’esquí

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 9 de Gener de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, es va mostrar ahir contrari a la rebaixa del 4,5% a l’1% de l’impost general indirecte (IGI) per a les estacions d’esquí que pretén introduir el grup parlamentari demòcrata a través d’una esmena al projecte de llei del pressupost per a l’any vinent.

La postura de la majoria demòcrata és que s’ha de reduir l’IGI que paga aquest sector en ser un dels més importants per a l’economia i haver sortit perjudicat amb el nou impost, argument que no comparteix el grup mixt.

I és que, segons va manifestar ahir Bartumeu, “no sembla que aquesta activitat principal del país, que ho és, estigui patint per haver de pagar el 4,5% d’IGI quan, per sort per a tothom, i també per a ells, aquest Nadal s’ha omplert de gom a gom cadascuna de les estacions d’esquí”. El posicionament que manté el grup parlamentari mixt és que les estacions no han sortit perjudicades amb l’IGI i que si se’ls rebaixa l’impost s’hauria de fer el mateix amb altres sectors “que sí que estan patint realment la crisi i han de suportar l’IGI general del 4,5%”.

Bartumeu va expressar també el seu desacord amb el fet que la fiscalitat “es comenci a convertir en un formatge gruyère amb forats continus”, i va dir que no pot ser que “com més fort sigui el lobby més se li donin reduccions”.

L’anàlisi i la votació de l’esmena del grup parlamentari demòcrata en relació amb aquesta qüestió és un dels punts que encara té pendents la comissió legislativa de Finances i Pressupost i que es preveu que s’abordi en la reunió que mantindrà dilluns vinent.

Bartumeu va deixar clar ahir, però, que hi votarà en contra. En aquesta mateixa reunió es votarà també l’esmena que va presentar el grup mixt per suprimir del pressupost la proposta del ministeri de Turisme d’incloure un milió d’euros per a una nova infraestructura turística. L’ajornament de la votació d’aquesta esmena es va fer dimarts a petició dels mateixos parlamentaris demòcrates, que encara tenien dubtes sobre quin és el seu posicionament.

En aquest sentit, el conseller general demòcrata Miquel Aleix va indicar ahir al matí, al programa Parlem-ne de Cope-AD Ràdio, que “si volem anar amb cura, un milió d’euros és una quantitat important, i val la pena que quedi clar a què va destinada”. A més, Aleix va indicar que quan el Govern tingui més clar a què es destinaria aquesta partida sempre pot recórrer a un “crèdit extraordinari”.
En el mateix programa la consellera socialdemòcrata Mariona González va afirmar que seria “un mal precedent que s’acceptés una partida sense saber a què va destinada” i va opinar que si s’aprovés “seria una burla als consellers”. El PS apostava en la seva esmena sobre aquest punt per destinar els diners al projecte d’una estació d’autobusos. Per la seva banda, Bartumeu va reiterar ahir que el Govern pot recórrer a un avenç de fons o a un crèdit extraordinari per finançar aquesta infraestructura i va insistir que aprovar-lo com pretenen els demòcrates seria donar un “xec en blanc” a l’executiu i significaria una falta de respecte al Consell.

Ahir a la tarda fonts del grup demòcrata van indicar que finalment, després d’una reunió que va tenir lloc al matí entre el titular de Turisme, Francesc Camp, i els parlamentaris de DA de la comissió de Finances, acceptaran l’esmena del grup mixt i se suprimirà la partida i el Govern sol·licitarà un crèdit extraordinari quan el necessiti.

Bartumeu creu que la llei de partits és “excessivament reglamentista”

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va criticar ahir el grup parlamentari demòcrata i especialment el president, Ladislau Baró, per haver enviat al Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa l’esborrany sobre la llei de partits polítics com un text “pràcticament beneït” pel Consell General.

Bartumeu, que va dir que parlava a títol individual com a conseller general perquè la qüestió encara no s’ha analitzat al si del grup parlamentari, va recordar que en política les formes són més importants que el fons. I pel que fa al fons del text, va celebrar que finalment els demòcrates “hagin donat la raó al Greco i de passada també a nosaltres” i hagin introduït a la proposició de llei que les donacions als partits polítics seran públiques. Es tracta, segons va dir el president del grup mixt, d’“una qüestió essencial de transparència, en un país com el nostre, en el qual, com tots sabem, en les eleccions del 2009 i 2011 hi va haver grans donants anònims que van fer importantíssimes aportacions a campanyes de forces polítiques en les quals jo no he militat mai”.

D’altra banda, la proposició de llei li sembla a Bartumeu “excessivament reglamentista pel que fa als deures dels militants o inscrits en els partits polítics perquè és una cosa que va a contracorrent de l’evolució europea, en què els moviments polítics donen un cert marge de llibertat als seus membres”.

El conseller general d’SDP considera que són els estatuts dels partits on han de constar les obligacions dels afiliats i no en una llei. Sobre si el grup parlamentari mixt donarà suport a la proposició de llei, Bartumeu va avançar que primer s’hauran d’esmenar alguns aspectes com els esmentats “o altres que estem analitzant amb els tècnics amb els quals estem treballant des de fa més d’un any en la qüestió del finançament dels partits polítics”. “No hi ha debat sobre la necessitat de la llei”, va afegir.

“El problema a RTVA és la mala gestió que s’està fent”

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va dir ahir, a preguntes dels mitjans de comunicació, que veu l’afer de la possible destitució del director general d’RTVA, Francesc Robert, amb “una certa tristor”. I és que, segons va explicar, “se’ns vol allunyar del debat sobre la gestió” de la parapública perquè el problema no són les manifestacions de Robert sobre el coprincipat, sinó “la mala gestió que està fent en un organisme públic”. Així, Bartumeu va recordar que s’ha acomiadat molta gent a RTVA però “el pressupost no baixa, i la qualitat del producte i la pluralitat no han millorat”.

La junta de presidents de grup parlamentari va decidir ahir convocar una sessió extraordinària del Consell el dia 23 de gener, en què tindrà lloc el debat de totalitat del projecte de pressupost per a l’any vinent. En aquesta mateixa sessió s’inclouran també a l’ordre del dia la votació del projecte de llei de modificació de la Llei d’arrendaments de finques urbanes i el nomenament de dos membres del consell d’administració de l’INAF, així com la proposta de ratificació de dos convenis del Consell d’Europa, un de relatiu a la protecció dels infants i un altre sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones.