El grup mixt està en contra de reduir l’IGI per a les estacions

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 9 de Gener de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, es va mostrar ahir contrari a la rebaixa del 4,5% a l’1% de l’IGI per a les estacions d’esquí que vol introduir el grup demòcrata a través d’una esmena al projecte de pressupost per a l’any vinent.

Segons va manifestar Bartumeu, “no sembla que aquesta activitat principal del país, que ho és, estigui patint per haver de pagar el 4,5% d’IGI quan, per sort per a tothom, i també per a ells, aquest Nadal s’ha omplert de gom a gom cadascuna de les estacions d’esquí”.

El posicionament del grup mixt és que les estacions no han sortit perjudicades amb l’IGI i que si se’ls rebaixa l’impost s’hauria de fer el mateix amb altres sectors “que sí que estan patint realment la crisi i han de suportar l’IGI general del 4,5%”.

Bartumeu va expressar també el seu desacord amb el fet que la fiscalitat “es comenci a convertir en un formatge gruyère amb forats continus”, i va dir que no pot ser que “com més fort sigui el lobby més se li donin reduccions”.

La votació de l’esmena del grup demòcrata en relació amb aquesta qüestió és un dels punts que encara té pendents la comissió legislativa de Finances i Pressupost i que es preveu que s’abordi en la reunió que mantindrà dilluns vinent. Bartumeu va deixar clar ahir, però, que hi votarà en contra.

En aquesta reunió es votarà també l’esmena que va presentar el grup mixt per suprimir del pressupost la proposta del ministeri de Turisme d’incloure un milió d’euros per a una nova infraestructura turística. L’ajornament de la votació d’aquesta esmena es va fer dimarts a petició dels mateixos parlamentaris demòcrates, que encara tenien dubtes sobre quin és el seu posicionament.

Ahir a la tarda fonts del grup demòcrata van indicar que finalment, després d’una reunió que va tenir lloc entre el titular de Turisme, Francesc Camp, i els parlamentaris de DA de la comissió de Finances, acceptaran l’esmena del grup mixt i se suprimirà la partida i el Govern sol·licitarà un crèdit extraordinari quan el necessiti.

Llei de partits polítics

Bartumeu va criticar ahir el grup demòcrata i especialment el president, Ladislau Baró, per haver enviat al Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa l’esborrany sobre la llei de partits com un text “pràcticament beneït” pel Consell. Pel que fa al fons del text, va celebrar que finalment els demòcrates “hagin donat la raó al GRECO i de passada també a nosaltres” i hagin introduït a la proposició de llei que les donacions als partits polítics seran públiques.

La proposició de llei, però, li sembla a Bartumeu “excessivament reglamentista pel que fa als deures dels militants”. D’altra banda, Bartumeu, va manifestar sobre l’afer de la possible destitució del director general d’RTVA, Francesc Robert, que el problema no són les manifestacions que va fer Robert sobre el coprincipat, sinó “la mala gestió que està fent en un organisme públic”.