Bartumeu no està d’acord amb la rebaixa de l’IGI de les estacions

Autor: LAIA F. MAROT
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 9 de Gener de 2014

«El lobby de pressió ja ho va intentar l’any passat i va fer tard», aquest any «ha estat DA qui ha intentat introduir de manera dissimulada a través d’una esmena al Pressupost 2014» l’Impost General Indirecte (IGI) reduït de l’1% per a les estacions d’esquí, segons va explicar ahir Jaume Bartumeu, en la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents.

El president del grup mixt es va mostrar totalment en desacord amb la creació d’un IGI reduït per un sector que «com hem pogut comprovar aquest Nadal, està ple de gom a gom i és competitiu», mentre que «hi ha altres sectors, com el comerç, que estan en una situació més precària i que paguen el 4,5%». Així doncs, «no s’hauria de rebaixar per ningú o hi hauria d’haver un IGI reduït per tothom, que seria el més just» i va acabar concloent que «si el Govern accedeix a les pressions de determinats sectors de l’economia, també haurà d’escoltar els que estan patint més».

Referint-se a les modificacions de l’Impost, Bartumeu va dir que «no és natural, ni normal ni eficient en termes econòmics que es facin tants canvis» i va afegir que «semblem una Cambra més modificativa que legislativa».

El president del grup mixt va admetre que «és cert que ningú té la veritat absoluta, però una mica de seriositat, vegi’s sinó el milió d’euros». Precisament de les 69 esmenes a la Llei del Pressupost discutides dimarts en la Comissió de Finances i Pressupost, aquestes van ser les dues que van quedar pendents. Pel que fa al milió d’euros per una infraestructura turística, l’ANA va informar ahir que els mateixos consellers demòcrates han decidit acceptar l’esmena del grup mixt que elimina aquesta partida, i quan el Govern necessiti aquests diners i pugui dir a què o a quina infraestructura els dedicarà, sol·licitarà el finançament via crèdit extraordinari.

Baró i la tàctica del calamar

La llei de Partits Polítics, tant «la forma com el fons», va ser ahir la diana dels dards metafòrics del conseller i membre de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu. Bé, concretament ho van ser els seus impulsors, el grup de Demòcrates per Andorra, i el seu president, Ladislau Baró, del qui va dir que utilitza «la tàctica del calamar»: «llança rajos de tinta per dissimular i amagar la seva situació».

Baró va dir ahir que el text compta amb una «voluntat política compartida» amb els altres grups però va lamentar que «des de l’escissió del Partit Socialdemòcrata sembla impossible arribar a acords amb els dos grups alhora».

Bartumeu, però, ho té clar, i «qui va actuar malament van ser els demòcrates presentant un text al Greco que no estava consensuat com si fos l’acordat pels tres grups». «La taca la pot fer més gran o més petita», però amb declaracions com les de Baró pel que fa al debat de les competències amb els comuns, «desacreditant el ministre de la Presidència, per molt que vulgui no pot amagar que entre ells es tiren els plats pel cap».

De la llei també hi ha una qüestió de fons que el grup mixt esmenarà: «està excessivament reglamentat la militància als partits», a diferència de les corrents europees que «donen més marge de llibertat».

Finalment, «tinta» també en l’afer de l’acomiadament del director de RTVA: «em sembla fantàstic que Robert estigui d’acord amb mi pel que fa el Copríncep», però donant importància a les declaracions «se’ns vol allunyar del problema que és la mala gestió d’un organisme públic. El pressupost no baixa i, guardant tot el respecte pels professionals que hi treballen, la qualitat no millora ni tampoc el pluralisme».