Bartumeu critica la «fossilització de la despesa pública» del país

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Juny de 2008

El Periodic d'Andorra 

Jaume Ventura

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va continuar ahir amb les crítiques a l’Executiu pels comptes públics. En aquest sentit, el polític de la capital, a través d’un comunicat de premsa, va criticar que «aquest final agònic del cicle liberal ha portat a la fossilització de la despesa pública. Any rere any s’ha reduït la inversió, que és preparar el futur».

El líder de l’oposició també va destacar que les decisions que actualment està prenent l’Executiu en àmbit financer i econòmic també afectaran les generacions futures: «Amb els seus intents matussers de dissimular durant tres anys l’endeutament, el Govern liberal ha llençat cap a les generacions futures la càrrega del reemborsament del deute. Els liberals han optat per pagar interessos abans d’haver d’encarar el redreçament necessari».

JA HO VAN AVISAR / Bartumeu també va aprofitar per recordar la seva intervenció en el debat de totalitat del Pressupost 2008 al mes de novembre passat, en el qual va declarar que aquell pressupost «no se’l creia ningú» i que el Govern liberal «no pot pagar la nòmina de l’Estat sense acudir a l’endeutament». El polític de la capital va ressaltar que en aquella sessió parlamentària va destacar «que el Govern Pintat intentava ignorar tant la realitat de l’activitat econòmica com la fallida tècnica dels comptes públics» i va definir el Pressupost 2008 com «una perillosa fugida endavant». Pel que fa a les principals xifres del discurs de Bartumeu, el líder de  l’oposició va ressaltar que el Pressupost «presenta 23.106.099 euros de despeses financeres, el 60,33% més que l’any 2007»; «els interessos del deute públic augmenten en el 42% (13.218.400 euros), mentre que els de pòlissa de crèdit ho fan en el 94% (9.855.160,87 euros)»; «el deute públic de l’Estat que reconeix el pressupost 2008 és de 25.673.054,05 euros, xifra que suposa un augment del 426%»; i, finalment, que «les operacions financeres tenen un cost de 7.246.477,25 euros».

En aquest sentit, Bartumeu va criticar que «per amagar aquesta fallida tècnica», el Pressupost «presenta un maquillatge groller» dels ingressos. Concretament, ressalta que «se sobrevalora en més de quaranta milions d’euros els ingressos previstos en les partides d’IMI i taxa al consum, i s’ha volgut mantenir una previsió irrealista d’ingressos per ITP malgrat l’evident davallada d’operacions immobiliàries». Finalment, el polític de la capital va destacar que «mai no s’havia vist semblant artifici de baixa tècnica pressupostària per intentar dissimular una evidència: la fallida tècnica dels comptes públics».

pdf1