El PS reitera l’estat de fallida tècnica en què estan els comptes públics

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Juny de 2008

Diari BonDia

Redacció

El grup parlamentari socialdemòcrata ha emès un comunicat de premsa aquest cap de setmana en què posa de manifest, novament, la situació de “fallida tècnica dels comptes públics”. Aquesta constatació ha estat feta pública novament arran de les notícies aparegudes sobre la situació de fallida tècnica del Govern i l’anunci de resposta per part del ministre de Finances, Ferran Mirapeix, prevista per demà mateix per desmentir aquestes informacions.

D’aquesta manera, des del PS posen de manifest que ja el 27 de novembre de l’any passat, durant el debat de totalitat del Pressupost 2008, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va posar en dubte les xifres que es feien constar en el Pressupost. D’aquesta manera, des del PS van posar en relleu que ja en aquell moment Bartumeu va exposar que “el Govern Pintat intentava ignorar tant la realitat de l’activitat econòmica com la fallida tècnica dels comptes públics”. I recorden que Bartumeu ja va advertir que el Pressupost 2008 era “una perillosa fugida endavant”.

Entre les xifres que recorden des del PS destaquen que el Pressupost 2008 presenta “23.106.099 euros de despeses financeres, un 60,33% més que l’any 2007″. També remarquen una dada que consideren alarmant, que “els interessos del deute públic augmenten el 42% (13.218.400 euros) i els interessos de pòlissa de crèdit augmenten el 94% (9.855.160 euros)”. Una altra de les xifres a què paren esment des del PS és que el deute públic de l’Estat que reconeix el Pressupost és de 25.673.054 euros, una xifra que suposa un augment del 426%. Finalment, l’altra dada destacada és que les operacions financeres tenen un cost pressupostari de 7.246.477 euros.

Vistes aquestes xifres, des del Partit Socialdemòcrata posen de manifest que “per amagar aquesta fallida tècnica el Pressupost presenta un maquillatge groller dels ingressos”, i en aquest sentit insisteixen que “se sobrevalora” en més de 40 milions els ingressos previstos en les partides d’IMI i taxa al consum i que “s’ha volgut mantenir una previsió irreal dels ingressos per ITP malgrat l’evident davallada d’operacions immobiliàries”.

Un altre dels aspectes que destaquen des del PS és que Bartumeu “ja va avisar” que el Govern “no podia pagar la nòmina de l’Estat sense acudir a l’endeutament”. I també reiteren que ja en aquell moment de la votació del Pressupost des del grup parlamentari socialdemòcrata van posar de manifest que “hi havia un pressupost amagat”, i afegeixen: “Ara ho veiem: no hi ha ni cinc al calaix.”

Lamenten que el Govern liberal hagi anat reduint la inversió i alerten que aquest fet tindrà conseqüències directes en el futur. I conclouen que “amb l’intent matusser de dissimular” l’endeutament “el Govern liberal ha llançat a generacions futures la càrrega del reemborsament del deute”.

pdf1