La retallada aplicada a la despesa amoïna una administració que tem la paràlisi

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Juny de 2008

Diari d'Andorra

T. Solanelles/ C. Audí 

La setmana es preveu moguda als diversos edificis governamentals. Els gestors pressupostaris, és a dir, aquelles persones responsables de departaments que han de fer complir el manament comunicat dijous pel ministeri de Finances estan realment amoïnats per una situació que qualifiquen d’“insòlita” i que pot acabar portant moltes àrees, temen, a la paràlisi.

Tot i que reconeixen que més val intervenir a mitjan exercici que no haver de suportar “un forat a la caixa a final d’any”, també admeten que els càlculs que els ha lliurat el ministeri que dirigeix Ferran Mirapeix ha posat els pèls de punta a més d’un. I de dos i de tres.

Finances –el titular del qual té previst avui donar explicacions de les mesures adoptades– va enviar dijous a la tarda una nota als responsables departamentals explicant-los, a grans trets, que davant la davallada dels ingressos i per mantenir l’equilibri pressupostari, retallava un 14% les despeses. Segons les fonts, la mateixa comunicació ja portaria implícit el retall. És a dir, Finances hauria calculat, per cada departament, quina seria la dotació pressupostària disponible un cop deduït el percentatge de la tisorada i haver deduït, també, les despeses que malgrat no haver fet efectives sí que estan compromeses. Les fonts consultades van explicar ahir que el problema ve, entre altres coses, perquè hi ha àrees governamentals que tenen compromisos assumits que encara no han estat degudament traslladats a Finances. I, per tant, els comptables del ministeri que dirigeix Mirapeix no han previst, en recalcular les partides, aquests diners que han estat consignats.

Per aquest motiu, els consultats han mostrat el seu convenciment que durant aquesta setmana s’haurà de renegociar àrea per àrea la dotació assignada. Primer, afirmen les fonts, perquè no tots els departaments tenen la mateixa transcendència i, després, perquè hi pot haver ministeris, o branques d’aquests ministeris, que pràcticament hagin quedat a zero a manca de mig any per tancar l’exercici. Les fonts van confirmar que la retallada s’ha aplicat fonamentalment en només dos capítols: el de funcionament i el d’inversions reals..

“És el resultat de l’exuberància irracional del Govern”

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va tornar a insistir ahir que la situació de fallida tècnica en què es troba l’executiu de Pintat és el “resultat de l’exuberància irracional d’aquest Govern liberal”. Ho va justificar –a través d’un article publicat a la seva pàgina web–, en què assenyala que el desequilibri actual dels comptes públics és la traducció “d’una contradicció entre el gust exagerat per la despesa injustificada de funcionament”, en la qual va citar viatges, recepcions, targetes de crèdit de protocol i “festes i festetes” del ministre Portaveu, i “una paral·lela reticència ideològica” a l’impost.

En aquest sentit, el líder del PS va carregar durament contra la manera de fer de l’actual Govern, ja que considera que s’ha basat en el “clientelisme polític desvergonyit”, “l’obsessió” per viure al dia i la “incapacitat col·lectiva per projectar-se uns anys endavant”. Des del principal partit de l’oposició van tornar a recordar que, durant el debat de l’esmena a la totalitat del pressupost al Consell General celebrat el novembre passat, ja es va advertir del que podia succeir i l’estat financer del Govern. En el seu discurs, Jaume Bartumeu va destacar que els comptes de l’administració d’aquest any presenten 23,1 milions de despeses financeres, “un 60,33% més que l’any 2007”, i que el deute públic “que l’Estat reconeix” ascendeix a 25,6 milions. Aquestes xifres, segons els socialdemòcrates, suposen un increment del 426%.

pdf3.jpg