Cotització voluntària pels autònoms de més de 50

Autor: CLARA GARNICA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Desembre de 2013

El Grup Parlamentari Mixt ha presen-tat 72 esmenes a la llei de la CASS, i d’entre aquestes es recull la queixa de la PIME respecte a l’obligació de cotitzar als autònoms de més de 50 anys.

Si cotitzen, al fer-ho menys de 15 anys no tindran prestació gratuïta sanitària ni de jubilació quan es jubilin. Per pal·liar aquesta situació, la consellera Sílvia Bonet proposa que aquest col·lectiu no estigui obligat afiliar-se sempre i quan faci almenys dos anys que disposi d’una assegurança privada.

D’altres esmenes presentades pel Cotització voluntària pels autònoms de més de 50 SDP proposa que les pensions s’apugin almenys un 0,25% l’any grup és que l’actualització de les pensions no es calculi amb el criteri de sostenibilitat sinó que es mantingui l’IPC anual o que es reguli mitjançant la llei del pressupost establint un topall mínim del 0,25%.

SDP és partidari a augmentar les cotitzacions «lentament de forma anual’ al voltant de l’1%». A més, i en relació al període que ha de transcórrer abans de començar a cobrar quan s’està de baixa, Bonet va assegurar que els 90 dies és com estar «en una assegurança privada» i, per tant, demanen que es redueixi el període fins als 30 dies. Finalment, proposen que les persones que hagin treballat a països amb conveni amb la CASS ho puguin computar a l’hora de calcular els anys cotitzats per rebre una pensió de jubilació.

SDP recorda que contractar eventuals vulnera la llei

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, va entrar ahir una pregunta al Consell General en relació a la contractació de personal eventual per part del Govern.

Bartumeu va assegurar que tenen «constatacions» de l’arribada «important de treballadors amb contracte eventual», un fet que vulneraria la llei actual en relació a la prohibició d’efectuar noves contractacions a l’administració. SDP demana informació detallada per ministeris, departaments i àrees respecte a les noves contractacions dels anys 2012 i 2013, sense comptar les que estan incloses dins el programa de suport a aturats.

També demana el salari, el motiu de la contractació i si havia treballat anteriorment pel Govern. Des de Socialdemocràcia i Progrés consideren que l’Executiu està «dissimulant» al pressupost del 2014 i que per tant «costa d’aclarir»

SDP recorda que contractar eventuals vulnera la llei Bartumeu assegura que el Govern les «dissimula» al pressupost del 2014 on s’encabeixen tots aquests eventuals de més. Finalment, Bartumeu va dir que si amb la resposta de l’Executiu queden demostrades aquestes contractacions «els demanarem per què no estan complint amb la llei».

UNA COMPAREIXENÇA PORTA TANCADA / D’altra banda, el president d’SDP, Víctor Naudi, va recordar ahir que estan a l’espera de resposta a la pregunta entrada al Consell en relació al detall dels préstecs avalats a empreses pel Govern els darrers anys. Tant Naudi com Bartumeu van criticar aquesta compareixença «voluntària» dels ministres Jordi Cinca i Jordi Alcobé al Consell per donar explicacions sobre aquest programa i també sobre la fallida d’Ordino Studios. «Ens preocupa que aquesta resposta no sigui una cortina de fum», va manifestar Naudi. En aquest sentit, Bartumeu va informar que els compareixents van demanar fer l’exposició a porta tancada, o fins i tot fer una primera part oberta al públic i una segona tancada. Una demanda que SDP rebutja del tot. «No pensem afluixar sinó que parlarem clar», va manifestar Bartumeu.