L’OCDE demana transparència

Autor:
Font:
Publicat el: 14 de Juny de 2008

Diari d'Andorra

Carme Berrio 

Andorra continua en el punt de mi­ra de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Eco­nòmic (OCDE).

Els representants de la divisió de cooperació in­ternacional i competència fiscal van subratllar ahir que el Prin­cipat ha d’intercanviar informació amb els Estats que ho sol-li­citin per sortir de la llista de para­disos fiscals no cooperants, formada per Mònaco, Liechtenstein i Andorra.

El cap de la divisió, Pascal Saint Amans, i el conseller de la mateixa secció de l’organisme, Andrew Auerbach, van visitar els darrers dos dies el país per conèixer les ac­cions que ha impulsat Andorra per adequar-se als estàndards de l’OCDE. El missatge va ser agredolç. D’una banda, Saint Amans va valorar els passos que el Govern ha impulsat per assolir els objectius. En concret, considera que el paquet de lleis econòmiques –comptabilitat, inversió estrangera i societats– representen una evolució “molt important per millorar la transparència”.

Tanmateix, el cap de la divisió de cooperació internacional i com­­petència fiscal va recordar que queda camí per recórrer per as­solir els requisits que exigeix l’or­ganisme econòmic. “Andorra encara figura a la llista i té molt per fer, però hi ha un bon potencial per arribar a l’intercanvi d’informació”, va dir Saint Amans.

EVASIÓ FISCAL

El “cor del debat” respon a la problemàtica de l’evasió fiscal. L’OCDE demana a Andorra que estableixi els mecanismes interns ne­cessaris per accedir a les dades i, en segon lloc, disposar d’instruments per a l’intercanvi d’informació amb els països que les sol·licitin. “Són demandes molt genèriques, per exemple, França s’inquieta si hi ha francesos que evadeixen impostos a Andorra i de­mana la llista, [el Principat] ha de recollir la informació i l’ha de transmetre de forma bilateral.” Saint Amans va indicar que el secret bancari no ha de ser un impediment per assolir aquesta trans­parència. De fet, va recordar que alguns països el mantenen i han sortit de la llista.

El Govern va remarcar que l’ob­­jectiu es basa a establir acords de doble imposició amb intercanvi d’informació a demanda, però “per arribar a la teulada s’han de construir els fonaments”, va il·lustrar el ministre de Finances, Ferran Mirapeix. L’executiu ha d’analitzar la legislació que s’haurà de canviar per poder assolir els estàndards. Un exemple és la llei d’ordenament tributari, “bàsica per determinar la capacitat que té l’Estat per obtenir informació del contribuent”.

Mirapeix també va destacar la im­portància del model fiscal i l’aplicació dels impostos que s’han anunciat –el de societats i l’impost general indirecte– amb l’objectiu de “poder negociar més en­­davant amb Espanya, Portugal i França i signar acords de doble imposició amb intercanvi d’informació”. La ministra d’Exteriors, Me­ritxell Mateu, va opinar que “no es poden fer aquests con­­venis si els maons no estan ben alineats”, seguint amb el símil.

pdf3.jpg