Bartumeu opina que l’homilia de Vives intensifica “l’esquerda institucional”

Autor: JULIÀ RODRIGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Setembre de 2013

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, considera que les manifestacions del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant l’homilia que va pronunciar amb motiu de la diada de Meritxell, confirmen “l’esquerda institucional” a què es va referir durant la seva intervenció al debat d’orientació política del passat mes de juny.

Aleshores Bartumeu va dir, arran de la negativa dels demòcrates a debatre la despenalització de l’avortament en tres supòsits, que potser s’hauria de plantejar una reforma constitucional  en vista que el sistema polític instaurat amb la Constitució del 1993 s’estava esgotant i no pot resoldre els problemes de la societat.

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va explicar ahir en roda de premsa que el calendari ha posat d’actualitat les seves paraules i que l’esquerda institucional s’ha posat ara en relleu “amb més intensitat i amb més amplitud”. Segons Bartumeu, un fet com aquest no es pot deixar passar “com una anècdota” i va considerar també que “no és seriós, ni valent ni sobretot coherent” escoltar unes declaracions com les de Vives i afirmar que no es pot opinar perquè s’han expressat en el marc d’un acte religiós, com algunes persones han al·legat quan se’ls ha demanat la seva opinió.

Tot i així, el president del grup mixt va assenyalar, en resposta a la pregunta de si és necessària una reforma constitucional, que “només ha de venir si es confirma que alguna autoritat constitucional no vol assumir el paper que la Constitució li ha donat”. “Si van més enllà i expliquen que per sobre del funcionament de la Constitució i de la sobirania popular hi ha altres autoritats no elegides ni representatives del poble, haurem de constatar que no s’està complint la Constitució i l’haurem de reformar”, va afegir.

Bartumeu va recordar que el president del grup parlamentari demòcrata ha coincidit amb ell a l’hora de valorar les manifestacions  del copríncep episcopal com a fora de la Constitució des del punt de vista del dret, però de manera paral·lela un altre portaveu de DA ha indicat que es tractava d’un acte religiós “i que per tant no hi havia res a dir”. A banda, va lamentar que es creés aquesta situació després que el síndic general pronunciés un discurs “molt adequat al dia i per buscar acords que sumin i no que divideixin”. En canvi, “manifestacions com la del copríncep divideixen la societat andorrana i ens abocaran a un problema”, va afegir.

Bartumeu creu que debats com aquest no han de fer oblidar els principals problemes del país. Per això el grup mixt ha presentat tres preguntes perquè el Govern expliqui què ha fet per complir les resolucions del debat d’orientació política. La primera d’elles, del mateix Bartumeu, s’interessa per les negociacions amb l’administració duanera espanyola per eliminar la duplicitat de transitaris que hi ha a la Duana hispano-andorrana, cosa que segons els empresaris encareix els costos de tramitació.

Una altra pregunta, de Gerard Bàrcia, demana si s’ha avançat en la simplificació i uniformització de les clàusules dels concursos públics. Finalment, la  darrera pregunta, de Sílvia Bonet, demana si s’ha modificat el reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social per rebaixar l’edat per poder rebre una pròrroga de la prestació per desocupació dels 55 anys actuals a 50,  vist que cada vegada són més les persones d’aquesta franja d’edat que esgoten les ajudes i es queden sense protecció.