Bartumeu: “El coprincipat s’haurà de revisar si no segueix la Constitució”

Autor: L.F.M
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Setembre de 2013

«I no hem d’amagar la fonda esquerda institucional que s’ha obert després de les pressions, que vàreu rebre i acatar, per a rebutjar la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs». Aquesta va ser l’autocita que va fer servir ahir Jaume Bartumeu, president del grup mixt i membre del Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés, extreta del seu discurs del Debat d’Orientació Política del 21 de juny, per deixar constància que «el calendari ha confirmat el meu discurs» i que la homilia del copríncep episcopal a la diada de Meritxell no només «constata aquesta esquerda institucional» sinó que «l’ha deixat més oberta».

En aquest sentit, Bartumeu va dir que «si els coprínceps fan el que diu la Constitució, jo no defensaré cap reforma», ara bé, «si volen anar més enllà d’arbitrar i moderar la funció de les institucions, llavors és evident que s’haurà de replantejar la figura del coprincipat sinó segueix la Constitució».

Segons el president del grup mixt, hi ha dues maneres d’abordar les declaracions del copríncep: afirmar que és un acte religiós i «mirar cap a una altra banda, tal i com alguns han fet», o «dir que no estem disposats a acceptar aquesta mena de posicions que van contra la Constitució».

Per altra banda el president del grup mixt va apuntar que ell no promourà cap debat institucional al Consell General i va afegir que ara el més important és la situació econòmica i «resoldre els problemes de la gent que s’ho passa malament». Per tant, «no ens hem de deixar distreure d’allò essencial per a la societat andorrana», tot i admetre que «dissortadament l’homilia de Meritxell planteja un problema institucional i d’Estat».

Bartumeu també va indicar ahir que ara el que cal és «responsabilitat d’estat» i «no fer safareig ni promoure reunions», i va concloure que «l’assumpte s’ha posat sobre la taula de manera abrupta i seria inadequat caure en el mateix modus operandi».

CONTROL AL GOVERN / Seguint la línia de la «responsabilitat d’Estat» i de centrar el debat en la recuperació econòmica, el Grup Parlamentari Mixt va entrar ahir a tràmit al Consell General tres preguntes per a la sessió de control al Govern i que «fan referència a les mesures de reactivació econòmica que vaig proposar i que van ser aprovades pel ple del Consell» el passat 21 de juny, tal i com va explicar Bartumeu.

En primer lloc, el grup mixt vol saber quines han estat les actuacions que ha dut a terme el Govern per «aconseguir eliminar la duplicitat de transitoris avui existents a la Duana hispano-andorrana», i que afecta als empresaris que efectuen petites importacions.

La segona pregunta fa referència a conèixer si s’ha procedit a «revisar les clàusules i condicions dels concursos per a les diferents contractacions públiques amb la finalitat de simpificar-les i donar-hi una uniformitat».

Finalment, la tercera pregunta és per saber com està la modificació del reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social amb la finalitat que s’estableixi que l’edat per rebre la pròrroga de la prestació per desocupació passi a ser de 50 anys, que el Consell també va aprovar el dia 21 de juny passat.