Bartumeu avisa que “cal replantejar el Copríncep” si no accepta el seu rol

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Setembre de 2013

L’homilia de Joan-Enric Vives durant la missa al santuari de Meritxell, i en especial la seva defensa que Déu està per sobre del parlament, va continuar aixecant polseguera a l’escenari polític.

Es va tornar a referir al tema el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, que va posar en relleu que les paraules de l’arquebisbe d’Urgell servien per donar- li la raó quan, durant el debat d’orientació política, al juny, i amb referència a la negativa de DA d’acceptar a tràmit la despenalització de l’avortament, va alertar de l’obertura “d’una esquerda institucional” del guany de posicions “del convenciment que el sistema polític instaurat amb la Constitució està esgotant-se i no pot resoldre els problemes de la societat”. A la vegada, va plantejar-se que potser caldria una reforma de la Carta Magna, reflexió que va reiterar ahir i que, va avançar, passaria per “replantejar la figura del Copríncep” si aquest “no vol assumir el paper que li dóna la Constitució”.

El conseller general va deixar clar que les paraules de Vives evidencien “que tenim un problema”. I preguntat sobre si la solució passaria per tocar la Carta Magna, va apuntar que això “només ha de venir si es confirma que alguna institució no vol seguir el que diu la Constitució; si els Coprínceps ens expliquen que per sobre de la Constitució hi ha alguna autoritat no elegida”.

Bartumeu va criticar també aquells que justifiquen les paraules de Vives tot indicant que les va pronunciar enmig d’una missa. “Si era un acte religiós, què fèiem allà a primera fila tots els responsables de les institucions i seguint un protocol”, es va preguntar, per apuntar després que “no és seriós ni valent” amagar-se darrere d’aquesta posició.

TROBADA AMB VIVES. D’altra banda, el PS entén que cal “trobar ponts de diàleg” amb el Copríncep. Per això, i segons va confirmar al Diari el primer secretari, Pere López, s’ha demanat mantenir una reunió amb Vives. La petició ha estat acceptada i ara falta trobar una data per celebrar una reunió que sigui “espai d’entesa, convivència i diàleg”.