Comunicat de premsa relatiu a la sol·licitud de dictamen de constitucionalitat sobre l’Acord entre el Principat d’Andorra i la Santa Seu

Autor:
Font:
Publicat el: 5 de Juny de 2008

logo-gps-consell.JPG

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va interposar ahir a la tarda davant del Tribunal Constitucional una sol·licitud de dictamen de constitucionalitat sobre l’Acord entre el Principat d’Andorra i la Santa Seu.

La sol·licitud de dictamen es fa a l’empara del que estableixen els articles 59, 60, 61 i 62 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata no va votar la ratificació de l’Acord en la sessió del Consell General del dia 15 de maig del 2008.

En la intervenció en el debat en seu parlamentària el president del grup, Jaume BARTUMEU CASSANY, va exposar set motivacions que fonamentaven el refús a votar la ratificació. La cinquena motivació plantejava així que la referència que apareixia al paràgraf 3 de l’Article XI quant a l’obligació imposada a “… tots els centres d’ensenyament” de garantir l’educació religiosa catòlica podia topar amb l’article 20 de la Constitució.

(Adjunt s’acompanya el text d’aquella intervenció)

Una volta analitzat novament el conjunt de l’Acord, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha decidit acudir davant del Tribunal Constitucional per obtenir un pronunciament sobre la constitucionalitat o inconstitucionalitat de l’Article XI de l’Acord amb la Santa Seu.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata pensa que obligar a tots el centres -inclosos doncs el privats i els que depenen dels sistema educatiu espanyol i francès- a oferir dins de l’horari escolar una concreta religió és una intromissió en el principi constitucional -Article 11- que garanteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte.

Precisament aquesta llibertat ideològica va acompanyada de la llibertat de creació de centres educatius. El respecte a ambdues llibertats ha d’implicar, en conseqüència, la llibertat d’oferir o no oferir la classe de religió catòlica o d’altres religions.

L’article XI de l’Acord amb la Santa Seu que es considera inconstitucional establiria la confessionalitat de l’Estat. Hipòtesi que la Constitució ha bandejat.

Andorra la Vella, 5 de juny del 2008.

pdf3.jpg Recull de premsa