Bartumeu veu poc marge en l’intercanvi automàtic de dades

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Juny de 2013

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va llançar una advertència clara al Govern: “El missatge és que ja n’hi ha prou de badar i que hem d’anar per feina.”

Es referia a les futures negociacions per modificar els acords de la fiscalitat a l’estalvi i la possibilitat d’haver d’assumir l’intercanvi automàtic d’informació. Pel líder parlamentari, seria un error que l’executiu s’escudés a demanar que les noves condicions s’apliquin a totes les jurisdiccions per acceptar-les. “Forné ja va fer aquesta defensa de la plaça financera andorrana i no cal que recordi on ens vam trobar el febrer del 2009.”

El conseller va deixar clar que “el Copríncep ens ha demanat que avancem en el camí de l’intercanvi automàtic” i que, davant d’això, “el que cal fer és seure tots en una taula i veure cap a on va el nostre món, no una defensa numantina d’una situació que és insostenible”. Bartumeu va recordar que països molt renitents fins ara a modificar el secret bancari, com ara Suïssa, estan cedint i que “si triguem gaire, no negociarem res, se’ns donarà el paper per signar i prou”. Pel parlamentari, però, aquests canvis no han de posar en perill la plaça andorrana, sinó tot el contrari. “No suposa ni de lluny el final del sistema financer. El reforçarà perquè la plaça serà competitiva gràcies a la qualitat de servei”, va assegurar.

Bartumeu també va advertir del risc que, al seu entendre, suposa rebaixar el tipus del futur IRPF, com es planteja DA (aniria del 2% al 10%, segons les rendes de cada persona). “Amb Xipre, la Unió Europea ja va donar un toc d’atenció. Un 10% és poc i ja ens costarà mantenir-lo. Veig difícil que acceptin rebaixar-ho”, va dir.