Bartumeu creu que cal avançar cap a l’intercanvi automàtic

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 4 de Juny de 2013

L’estratègia de “defensa numantina” del secret bancari és “insostenible”, com ho prova el canvi d’actitud que en aquesta matèria han adoptat darrerament països com Suïssa i Luxemburg. Per això el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, considera que hi ha d’haver una reacció ràpida d’Andorra “perquè si tardem gaire probablement no negociarem perquè ja se’ns donarà el paper firmat”.

És més, segons va indicar ahir Bartumeu, el mateix acord sobre la fiscalitat de l’estalvi firmat per Andorra ja fixa un increment progressiu de la taxa sobre els rendiments obtinguts i un pas posterior cap a l’intercanvi automàtic d’informació. Prova que s’ha d’anar per aquest camí seria també el comunicat del copríncep francès, François Hollande, després de la darrera reunió amb el cap de Govern, Antoni Martí, a l’Elisi.

Per Bartumeu les paraules d’Hollande s’han d’interpretar des del realisme més que des de l’optimisme: “El que ens està dient és que ja n’hi ha prou de badar i que anem per feina.” “Ens diu el copríncep que està convençut que avançarem pel camí de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, i això és un avís molt clar.”

Segons Bartumeu, el que no es pot fer és seguir l’estratègia equivocada, com l’aplicada “pel senyor Marc Forné” l’any 2009, de no acceptar canvis en aquest àmbit fins que no es facin a escala global. “Em sembla que si fos així estaríem fora de la línia per defensar de manera positiva la plaça financera andorrana”, va dir.

El líder del grup mixt proposa que s’asseguin en una taula les institucions i els representants del sector financer per determinar conjuntament els passos que s’han de fer i recorda que l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, contràriament al que de vegades es diu, “no pressuposa la fi del sector financer andorrà, sinó que el reforça”. “Hi ha d’haver una adaptació, en la qual bona part de les entitats financeres ja treballen”, va afegir Bartumeu.

El president del grup mixt va comparèixer ahir en roda de premsa per explicar el contingut de la reunió de la junta de presidents. Així, va dir que, a demanda del cap de Govern, es va acordar la celebració d’una sessió del Consell General el dia 25 de juliol en què es puguin incloure alguns dels projectes de llei actualment a tràmit parlamentari.