Construir Europa, de les arrels a les estrelles

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 4 de Juny de 2013

El dissabte passat la sala de festes de la població de Les Tourreilles, a Montrejou, Haute-Garonne va escollir una trobada europea que organitzaven conjuntament la Federació del Parti Socialiste de la Haute-Garonne i el grup local del Partit dels Socialistes Europeus. El lema de la trobada era molt gràfic: “Construire l’Europe des racines aux étoiles.”

Els organitzadors de la trobada assenyalaven que la finalitat de l’esdeveniment era doble: promoure la idea europea i permetre als ciutadans de veure com la dimensió europea té una incidència en el seu dia a dia.

A mi em van convidar a participar en la taula rodona del matí, el títol de la qual era “Acostar Europa als ciutadans i reforçar l’Europa dels territoris.” Durant més de tres hores vam intervenir, responent tant a preguntes del presentador de la taula com dels ciutadans assistents, convidats dels tres estats pirinencs: França, Espanya i Andorra.

Dos eurodiputats socialistes francesos, Pervenche Beres i Eric Andrieu van exposar les dificultats del procés de construcció europea i l’actual escenari de crisi general.

Pervenche Beres va formular una anàlisi que em sembla molt interessant: segons ella pensa, la confrontació no és, com es diu sovint, entre el Nord i el Sud d’Europa. La confrontació se situa més aviat entre el centre i la perifèria. Entenent com a centre d’Europa Alemanya, Holanda, Dinamarca i Suècia i la perifèria els països més mediterranis.

Aquest símil va permetre entrar en el debat, constatant com els Pirineus estan sovint situats a la perifèria de les preocupacions de Brussel·les i dels projectes desenvolupats per la Comissió Europea.

En un país tan centralista com França aquesta idea va llençar un interessant debat.

En aquesta línia Carole Delga, diputada socialista de la circumscripció de la Haute-Garonne on ens trobàvem, va insistir en l’esforç del Consell Regional de Midi-Pyrenées, que presideix el nostre amic Martin Malvy, en promoure polítiques d’educació i reactivació econòmica adreçades a “la propera generació.”

Per la seva banda Paco Boya exsíndic d’Aran i avui senador a Madrid, ens va situar l’abast de la crisi econòmica que pateix l’Estat espanyol, fent especial èmfasi en l’augment del nombre de famílies que es troben al llindar de pobresa i les dificultats creixents en l’alimentació de molts infants espanyols.

A mi em va pertocar presentar les conclusions del debat. Vaig fer-ho constatant que del conjunt de les intervencions es desprenia que pels ciutadans no ressenten Europa com un problema sinó com el camí que pot permetre trobar solucions democràtiques als problemes de la gent, de les empreses i també dels territoris perifèrics.

La segona conclusió fou per recordar que, front a les polítiques d’austeritat i de retallades en l’estat del benestar que promouen liberals i conservadors, els socialdemòcrates pirinencs havíem de retrobar la força en algunes idees ben senzilles: l’interès general, els serveis públics i els drets socials que es resumeixen en el lema de la República francesa “Liberté, Egalité, Fraternité.”

Aquestes idees són la base dels nostres valors i, com deia el dissabte a Les Tourreilles l’eurodiputada Pervenche Beres, els socialdemòcrates no ens hem de cansar de defensar-los. I més encara qual el populisme esdevé arreu d’Europa una amenaça per a la democràcia i un perill per a l’estabilitat de la Unió Europea.

Per això vaig voler acabar la meva intervenció recordant el comentari de Felipe González defensant l’aixopluc que representa pels pobles d’Europa la Unió Europea: “a fora hi plou més.”

Ara que Andorra ha de confirmar, sense més dilacions i excuses, la seva voluntat de reforçar els lligams amb la Unió Europea mitjançant una nova i ferma associació, hauríem de tenir ben presents les paraules de Felipe González.