“M’han dit que hauria d’haver donat càrrec a 80 o 100 companys”, entrevista a Jaume Bartumeu

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Maig de 2013

Va fundar el PS, però fa uns dies se’n va donar de baixa. No abandona, però, el seu escó al parlament, on ara liderarà el grup mixt.

Com se sent fora del PS?
D’una banda, alliberat d’una pressió exagerada de voler portar el partit cap a un lloc que ens semblava que no havia d’anar. I de l’altra, trist. Són molts anys de dedicació a un projecte que ha girat cap a una esquerra que no ens sembla raonable.

En quins aspectes s’ha produït aquesta radicalització?
Són públics. Hi ha declaracions i tribunes que afirmen que es reforça una línia d’esquerra. I hi ha plantejaments absolutament forassenyats com qui diu que per ser ministre s’ha d’haver estat funcionari. Són plantejaments d’una radicalitat entre infantil i preocupant.

Es podia haver evitat?
No ens toca constestar-ho. No som els que hem començat a fer declaracions dient que qui no estigui a gust que se’n vagi.

Alguna cosa es podia haver fet de manera diferent?
Un company va dir que el Jaume s’havia equivocat en diverses coses però que n’hi havia una que no havia fet bé. Que en guanyar les eleccions hauria d’haver nomenat de 80 a 100 companys amb càrrecs. Com que el Jaume no ho va fer, no ho va fer bé.

Se sent traït per algú?
Cadascú sabrà el que ha fet. El que puc dir és que no he traït cap company ni amic. El que han fet els altres, ells ho sabran.

Hi ha qui diu que no va voler donar suport a cap candidatura al congrés perquè tenia assumit que perdrien…
Jo li diré el següent. Al gener, ja vaig dir que no aniria en cap candidatura. Per tant, em té sense cuidado això.

Pel que fa al futur…
Bé, sort, pensava que ens quedaríem aquí tota l’estona.

Hi ha moltes preguntes. Per on passa el futur polític de Jaume Bartumeu?
El que em preocupa és el futur del país i el de la socialdemocràcia com a força de centreesquer­ra transversal i que situada a la centralitat va guanyar unes eleccions en un país conservador. El paper que hi tingui és secundari. El que farem és estructurar aquest moviment polític que es va definir com a Socialdemocràcia i Progrés, i després veurem com evoluciona la situació.

Serà un partit?
Els que assisteixin a l’assemblea fundacional decidiran. Si li haig de donar la meva opinió, em sembla que si és un moviment polític n’hi haurà prou.

L’objectiu és el 2015?
L’objectiu és que hi hagi els pilars d’una societat amb futur, que es defensi la cohesió social, l’interès general i on hi hagi seguretat jurídica. Tot passa per ser una força que contribueixi al futur des del centreesquerra amb un projecte obert a la ciutadania i que no faci propostes escorades cap a un sector rebutjant la resta.

Ha rebut la carta del PS on li demanen tornar l’escó?
No l’he rebuda.

Canviarà alguna cosa?
No. Han anunciat a bombo i platerets que la fan. Quan la rebrem ja es contestarà.

El ciutadà entén que no deixi el càrrec?
El ciutadà entén moltes més coses que els que fan de la política una professió vinculada a un salari entenen. Els que em van fer confiança com a cap de llista no entendrien que ara, quan el partit amb què em vaig presentar se’n va cap a posicions que no són les que vam defensar al programa, me n’anés cap a casa.

Tot i els estatuts del PS…
Vostè va estar en una roda de premsa on això es va explicar. Al ciutadà això no li preocupa; li preocupa per què l’empresa no funciona, per què no es paguen les subvencions o per què es retalla la política social.

Vostè va arribar a dir que allò era contrari a la Constitució…
La Constitució prohibeix el mandat imperatiu. És el que vaig dir, que és una veritat.

Durant anys ha estat als estatuts del PS i vostè n’era un dels líders. Per què no ho deia abans?
No sé si li preocupa molt aquesta qüestió. A la ciutadania li preocupa relativament. El que havia de dir ja ho vaig dir quan em va semblar que ho havia de dir.

Quan Rosa Ferrer va deixar el PS, vostè li va reclamar…
Vostè creu que ho vaig reclamar amb una gran insistència i fent rodes de premsa? Em va veure en alguna roda de premsa?

Però ho va fer…
Alguna pregunta més?

Es podrà evitar que acabi fent oposició de l’oposició?
Perdoni. Vostè té algun document que certifiqui qui és l’oposició? Tenim menys títol que algú altre per fer oposició?

Es diferenciaran molt del PS?
Defensem el programa pel qual vam ser elegits i ho farem fins a final de la legislatura. Si algú no el defensa, es deurà diferenciar.

Si el síndic els demana que retornin els diners del compte, ho faran?
Ja vaig dir en junta de presidents que faríem la revisió i, en funció d’això, farem la liquidació. Tornarem el que correspongui.

És normal tenir més de 600.000 euros al compte corrent?
És normal per dos motius. Hi ha el que s’ha anat portant de legislatures anteriors i, en tenir bons gestors, no es malgastaven els diners. El que no és normal és que no es retornin, però era una qüestió acceptada pels síndics.

I per què surt ara la polèmica?
Jo, de polèmica, no n’he fet. Tornem els diners perquè marxem de la gestió d’aquest compte i els hem volgut retornar a l’Estat.

Es veu tornant-se a presentar en futures eleccions?
Ni m’hi veig ni m’hi deixo de veure. No sé què faré. Em comença a deixar bocabadat que per a comentaristes, editorialistes i opinadors, la meva pobra persona tingui una centralitat tan gran. Per coses que he dit i he fet els últims mesos, es veu que començo a estar bastant cansat de determinada forma de fer política.

Tan cansat per deixar-ho?
Si ho volgués deixar, ho podria haver fet fa dies. Tinc una responsabilitat amb els ciutadans que em van fer confiança i la portaré fins al final de legislatura. El que farem després tots plegats ja ho decidirem.