Bartumeu decidirà d’aquí dos anys si es presenta a les primàries del PS

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Desembre de 2012

Malgrat que encara falten dos  anys i mig per a les pròximes eleccions generals alguns altaveus del PS ja han qüestionat si ha de ser Jaume Bartumeu qui encapçali la llista socialdemòcrata del 2015.

Per saber-ho caldrà esperar com a mínim dos anys. El mateix Bartumeu així ho va indicar en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio en què el líder del PS va recordar que el sistema de primàries del seu partit es posa en marxa “mesos abans de les eleccions i no pas dos anys i mig abans de les generals”.


Qüestionat per si anunciaria abans de la convocatòria de primàries si optaria o no a encapçalar la llista socialdemòcrata, Bartumeu va respondre que ho dirà quan toqui i “això és d’aquí dos anys i no avui”, i va enviar un missatge als seus detractors: “si jo digués la frase que a alguns personatges del microcosmos polític del país els agradaria sentir [que no es presenta a les primàries], el que hauria de fer és marxar cap a casa perquè no tindria sentit continuar”. El líder socialdemòcrata va voler emfatitzar la seva posició fent servir, va dir, una frase molt andorrana: “jo no em jugo cap llibertat de res, perquè entenc que ja ho decidiré quan toqui”.

Lluny del casal d’avis
Un microcosmos polític que Bartumeu assegura que va estar anys treballant perquè mai fos cap de Govern i que quan van constatar que “havien fracassat” van fer una “gran i santa aliança perquè deixés de ser cap de Govern i se’n van sortir”. Aquest microcosmos, va indicar, “ara vol acompanyar-me a una fundació de la tercera edat, però alguns em voler jubilar abans d’hora i em sap molt greu decebre’ls un cop més”.

El polític del PS va dir que se sent preocupat per la fixació “gairebé malaltissa” que alguns tenen per la seva persona, però va assegurar que la gent que està patint dia a dia la crisi econòmica no està preocupada per si es presentarà o no a les eleccions. “El que importa a la ciutadania, tant als votants del PS com de DA, és per què una persona que va representar una gran esperança està fracassant amb estrèpit en la gestió dels afers que afecten tota aquesta ciutadania.”

Situació interna del partit
D’altra banda, Bartumeu va assegurar que no li preocupa que companyes del partit com Carolina Poussier i Cèlia Vendrell diguessin fa uns dies que era millor que el president del grup parlamentari del PS no es presentés a les primàries. “A mi no em va saber greu ni me’n va deixar de saber. Formo part d’un partit que està viu i que té diversitat de criteris i d’opinions”, va indicar.

Interrogat per algunes de les personalitats polítiques del país que han abandonat el Partit Socialdemòcrata els darrers anys, com ara Rosa Ferrer, Esteve López, Josep Maria Cucalón o Jordi Cinca, va indicar que s’equivoca qui pensa que ho van fer perquè “Jaume Bartumeu no els deixa respirar”, i va recordar que “la gent es ben lliure de venir, de quedar-se o de marxar i de fer el que li sembli políticament”. Malgrat això va lamentar que algunes de les actituds que havien portat a la separació li van saber greu, perquè “jo no sóc de pedra”.

El president del grup parlamentari del PS, que va assegurar que se li va passar pel cap abandonar després de la desfeta electoral a les passades generals (no ho va fer per responsabilitat política) i fins i tot no presentar-se a aquelles eleccions, sí que va admetre el fet que el partit està en un procés de reflexió i de transformació. “Ho estem com ho està la resta del socialisme i la socialdemocràcia d’Europa, i nosaltres no estem al marge d’això.”

CONTRARI A UNA LLEI DE RESPONSTABILITAT POLÍTICA AL PAÍS

El president del grup parlamentari socialdemòcrata es va mostrar contrari a dotar el país d’una llei de responsabilitat política com la que estan promovent moviments ciutadans com AD800. Bartumeu creu que en un país que té una Constitució i que és un Estat de dret no és necessària una llei d’aquestes característiques. “Més enllà de la sanció política que es pot donar a través del vot de la ciutadania als responsables polítics, si algú considera que hi ha hagut tràfic d’influències té el codi penal i els tribunals, i si algú creu que hi ha hagut malversació de cabdals públics té altres canals”, va assenyalar. També va assegurar que no li faria cap por l’existència d’una llei com aquesta –“tinc la tranquil·litat que sempre he actuat amb total honestedat”–, i va admetre que a vegades no es fa res en qüestions que estan al límit de la denúncia perquè “els governants no volen, no els convé o no s’atreveixen”. Un fet que va extrapolar a la ciutadania que “pot tenir por a denunciar”.