Bartumeu explica a Perpinyà la fórmula d’adhesió a la UE

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 25 d'Octubre de 2012

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va impartir ahir una conferència a la Casa dels Països Catalans a Perpinyà sobre la futura adhesió d’Andorra a la Unió Europea, que indefectiblement ja és una realitat geogràfica, i que passa per una associació positiva que ha de reunir però, tres condicions: la modulació dels capítols a negociar, adaptant-los a les característiques geogràfiques i econòmiques d’Andorra; la forta temporalitat i l’excepcionalitat necessària per portar-la a terme; i la sostenibililitat en el temps.

Tot plegat passa per disposar de «normes i regles justes, homologades internacionalment» per donar confiança al conjunt de la societat andorrana i als països que envolten el Principat i que són el seu mercat potencial futur, «amb una legislació que incentivi la inversió internacional positiva i no pas especulativa». Bartumeu va fonamentar aquest discurs en el fet que els «andorrans, que ho vulguem o no, també estem arrossegats, Europa endins, en un món cada vegada més petit, més entrelligat i interrelacionat». I argumentant que per tot això, Andorra no pot avui escapar a la crisi que assota tot Europa, va continuar defensant que «Andorra no pot pretendre viure d’esquena al món, i el nostre món comença a Europa perquè, ho vulguem o no, som dins d’Europa i som també part d’Europa». Abans d’arribar a aquesta conclusió el parlamentari va fer una llarga exposició partint de l’adhesió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea (CEE); l’acord entre Andorra i la CEE del 1990; l’acord entre Andorra i la CEE en matèria de fiscalitat sobre l’estalvi del 2004 i finalment, l’acord monetari amb la UE del 10 de febrer del 2011.

La conferència de Bartumeu formava part del cicle Aspectes Actuals d’Andorra organitzada per la delegació a Perpinyà de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Perpinyà. A la ponència també hi va assistir Marcel Mateu, vicepresident del Consell General dels Pirineus Orientals, mentre que Christian Bourquin, president del Consell del Llenguadoc-Rosselló, absent, va fer arribar un missatge.