Bartumeu defensa “l’adhesió plena” a la Unió Europea

Autor: REDACCIÓ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 25 d'Octubre de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va defensar la necessitat de “no tenir por” d’afrontar les relacions amb la Unió Europea, i va apostar de forma ferma per intentar assolir amb l’organisme “un acord d’associació” que esdevindria només “el primer esglaó cap a l’adhesió plena”.

El líder de l’oposició va fer aquestes afirmacions durant una conferència que va oferir a la Universitat de Perpinyà, organitzada conjuntament per l’Institut d’Estudis Catalans i per l’Institut Català de Recerca en Ciències Socials. El conseller socialdemòcrata va posar en relleu que la relació amb Europa “es pot encarar amb por de perdre o amb voluntat de construir positivament el futur”, i va apostar fermament per aquesta segona opció. I és que, al seu entendre, “Europa pot ser la solució a bona part dels problemes d’Andorra”.

Després d’aquesta asseveració, Bartumeu va fer un repàs històric de les diferents negociacions mantingudes amb la UE els darrers anys, des de l’entrada d’Espanya a l’organisme fins a les converses per l’acord duaner, el de la fiscalitat de l’estalvi i el monetari. El parlamentari va posar en relleu que hi ha un “acord polític nacional” amb la voluntat “de participar en el mercat interior de la Unió Europea” i que, en aquest sentit, “tinc el convenciment que la bona opció és la conclusió d’un acord d’associació”. Bartumeu va defensar que “Andorra no pot pretendre viure d’esquena al món i el nostre món comença a Europa”, i va advertir que “si no ens redrecem a temps ens trobarem abandonats al mig del mar”.