El tabac i les escurabutxaques queden fora de l’obertura total

Autor: JOAN RAMON BAIGES
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 24 de Setembre de 2012

No havia transcendit de forma pública però es troba clarament imprès en el reglament i la llei d’inversió estrangera, la que ha de suposar un canvi radical en l’economia andorrana i que els dirigents de DA assenyalen com la que posa fi al proteccionisme i permet una obertura total al capital estranger.

L’obertura al capital estranger ha esdevingut la prioritat legislativa del Govern en aquest exercici. El projecte de llei preveu l’obertura al cent per cent del capital estranger de tots els sectors econòmics, segons paraules del cap de Govern i del ministre d’Economia, Jordi Alcobé.

La llei, aprovada al Consell General el 21 de juny amb l’abstenció del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, estableix l’obertura total, però fixa una sèrie de salvaguardes destinades a preservar els interessos que l’Estat considera estratègics. La llei fa reserva expressa d’aquelles matèries que convé protegir, evitant les inversions provinents de països no cooperatius en matèria de blanqueig i permet a l’Executiu la denegació, de forma motivada, d’aquelles inversions que puguin perjudicar l’exercici del poder públic, de la sobirania i seguretat nacional, de l’ordre públic, del medi ambient o de la salut pública.

Però tant en el reglament com en la mateixa llei s’inclou en aquests casos excepcionals les inversions directes relacionades amb les anomenades mercaderies sensibles, que queden definides a la llei de control de mercaderies sensibles, i que inclou la indústria del tabac i les màquines escurabutxaques, a banda d’altres substàncies com els explosius o els estupefaents definits en el Reglament de medicaments.

Aquest petit apartat del reglament havia estat omès quan des del Gabinet s’ha fet referència a les salvaguardes. Tot això, des del sector tabaquer es considera una normalitat perquè el tabac és un producte que està sotmès a un control per la seva consideració de material sensible i no podia ser descatalogat.

En el reglament d’inversió estrangera es detalla aquest proteccionisme tenint en compte «els efectes que la inversió pot tenir sobre la lliure competència, el mercat de treball i l’equilibri dels recursos públics».

El Govern reflecteix en la llei que la liberalització de les inversions estrangeres acompanyada de la signatura de convenis de doble imposició i el nou marc fiscal aprovat, «ha de posicionar l’economia andorrana en situació de competir en igualtat de condicions amb les economies veïnes, i, alhora constituir un destí atractiu per a nous sectors i empreses». Els socialdemòcrates s’han oposat a la llei en insistir en què es deixa a l’arbitrarietat de l’Executiu l’autorització o no d’una inversió estrangera i que «a la pràctica ens podem trobar amb sectors liberalitzats o protegits segons el Govern», segons va manifestar al Consell el conseller David Rios.