Bartumeu avisa dels efectes del CDI francès

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Setembre de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va advertir ahir que “amb un CDI com aquest poca gent francesa vindrà a invertir” al Principat. Aquesta va ser una de les afirmacions del líder del PS quan se li va demanar pels dubtes que està plantejant l’actual govern francès sobre el conveni que al seu dia Andorra va rubricar amb el gabinet de Sarkozy.

Bartumeu va venir a dir que “el viatge més o menys dissimulat a París” no va ser gratuït, mentre que el ministre portaveu, Jordi Cinca, oferia ahir la primera versió en directe de l’executiu per dir que la trobada amb la representant del copríncep Hollande, Sylvie Hubach, va ser “una reunió de treball ordinària” on es va parlar del CDI per tal que l’actual govern francès “analitzi el conveni i se’l faci seu”. Cinca va assegurar tenir “el convenciment que se signarà el conveni que es va rubricar” i que en cap cas s’està negociant un nou CDI. “El Govern no només ja el va negociar sinó que també el va rubricar”.

Hores abans Bartumeu havia estat molt menys optimista -paper de l’oposició, també- i va assegurar que “aquest conveni planteja molts problemes”. En aquest sentit va recordar que “una de les parts que anuncia una imposició directa, però no diu ni quan ni a quin tipus no pot baixar de París donant-se per vencedora”. I després d’insistir que “el CDI és una qüestió d’Estat” va lamentar que el Govern hagués presentat “la negociació i rúbrica del coveni com un gran èxit de la seva política”. Bartumeu va explicar que hi ha aspectes que s’han “de concretar” perquè generen “inseguretat jurídica” i que com que al seu entendre “si hi ha dubte s’aplicarà la fiscalitat francesa” no hi haurà interès a invertir a Andorra.

De la seva banda, Cinca va explicar que el Govern ha posat   damunt la taula de l’executiu francès tota la documentació necessària per tal que es pugui analitzar el conveni. “Tenim el convenciment que és un bon acord vist des de les dues parts. Un acord equilibrat que respon als estàndards”. Per aquest motiu “no hi ha d’haver cap més impediment” perquè les cambres parlamentàries de tots dos Estats donin el vistiplau al text. De fet, l’objectiu d’Andorra és que es fixi una data. La posició francesa, segons el ministre, “no em sembla res d’excepcional. No se’ns ha fet cap demanda concreta”.

L’EXECUTIU ERA CONSCIENT QUE TANCAVA EL REGISTRE

Amb la boca petita, dient-ho sense voler-ho dir, el ministre de Finances i Funció Pública i portaveu del Govern, Jordi    Cinca, va admetre ahir que l’executiu era conscient quan va redactar el reglament que desenvolupa la Llei d’inversions estrangeres que es prohibia l’accés al registre d’inversions. El que no va tenir en compte, però, que aquest fet vulnerava competències legislatives. I com que “no ens sembla transcendent” i “l’important és l’obertura econòmica”, el Govern no va tenir “cap inconvenient” a procedir a fer una modificació que encara no ha estat publicada i que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que és qui va posar sobre la taula la possible invasió competencial espera veure per comprovar com queda.

Bartumeu va lamentar ahir “la voluntat política de menystenir el Consell General” que al seu entendre hauria mostrat el Govern. I ja va donar per segur que “ha estat qualsevol cosa menys un error. Pot ser una lleugeresa tècnica”. En tot cas, el líder del PS no tenia cap dubte que “la voluntat política era intentar que les inversions estrangeres no fossin publicitades”. També es va mostrar convençut que si el PS no hagués alertat de la situació no hi hauria hagut rectificació. “I la millor mostra n’és el calendari” d’accions. El Consell General va encomanar un informa al jurista Valentí Martí després de la denúncia de Bartumeu que conclou que, efectivament, hi havia una invasió de competències.