El PS insisteix en la “lleugeresa” del Govern a l’hora de treballar les lleis

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 6 de Setembre de 2012

“Hi havia la voluntat política d’intentar que les inversions estrangeres que arribin a Andorra no es poguessin conèixer.” El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha insistit avui que el Govern tenia la “voluntat política” que el reglament de desenvolupament de la Llei d’inversió estrangera fixés que el registre d’inversions no fos públic.

“Des del punt de vista tècnic no em puc creure que algú no avisés el Govern que l’article 35 d’aquest reglament estava envaint competències legislatives o no respectava el mandat legislatiu”, va dir Bartumeu després de la reunió de la junta de presidents de grup parlamentari, alhora que destacava també la contradicció que hauria suposat que el registre de societats fos públic i el registre d’inversions estrangeres, no.

Pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, aquest afer “demostra la lleugeresa amb què es treballen les matèries legislatives des del Govern de DA i la falta de respecte a les competències del legislatiu que se’n deriva”.

El reglament publicat a principis d’agost restringia l’accés al registre, aspecte que va ser denunciat pels socialdemòcrates com una invasió de competències al Consell, i instava el síndic a actuar. Un dia després el Govern rectificava i indicava que el registre seria públic. Un informe encarregat a un lletrat pel Consell va corroborar que el Govern havia envaït competències. Tot i que l’executiu va manifestar la voluntat de modificar l’article del reglament en qüestió, la Sindicatura i la comissió permanent van instar el conflicte de competències.

Bartumeu creu que sense la iniciativa de l’oposició “segur que no hi hauria hagut rectificació”, i recorda que abans de l’avís del grup socialdemòcrata ningú havia considerat necessari demanar cap informe sobre el reglament. “Crec que ningú del grup parlamentari de DA s’ho havia mirat”, va insistir.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata considera, a més, que el fet que es volgués que el registre no fos públic “entra en contradicció amb principis constitucionals com el de la transparència, però també hi havia el problema de les relacions amb la comunitat internacional en aprovar reglaments que creen opacitat”.

El cap de l’oposició va insistir també ahir que el Govern no té un full de ruta, “si n’hi ha, no el veiem per enlloc”. Bartumeu va opinar que hi ha un inici de curs polític complicat “perquè s’està fent la sensació que no hi ha direcció en el vaixell de l’Estat”, com ho demostraria, a més de la rectificació en el reglament d’inversions estrangeres, que la situació econòmica no millora i que el cap de l’executiu ha hagut d’anar a París per renegociar el conveni de doble imposició (CDI) amb França.

Pels socialdemòcrates, ha quedat clar que el CDI rubricat “planteja molts problemes” i que s’ha de “concretar”, per exemple respecte al percentatge d’imposició indirecta que s’establirà al país”. Per Bartumeu, el fet que el registre fos privat seria una manera d’ocultar que “pocs inversors francesos vindran a Andorra amb el CDI que s’ha signat”, perquè no ofereix cap seguretat jurídica.

La junta de presidents va establir ahir el calendari de sessions del Consell General per als mesos vinents. La previsió és que hi hagi tres plenaris dedicats a les preguntes que entrin a tràmit tant la majoria com l’oposició, i que al setembre no hi hagi cap reunió. Les sessions de preguntes s’han programat per als dies 11 d’octubre, 8 de novembre i 13 de desembre,  i les sessions per analitzar les iniciatives a tràmit seran el 18 d’octubre, el 22 de novembre i el 20 i 27 de desembre.