Bartumeu explica a San Marino l’aposta per un acostament gradual a Europa

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 31 d'Agost de 2012

La reunió mantinguda ahir entre el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i diversos integrants del Partit dels Socialistes i dels Demòcrates de San Marino (PSD) va servir per exposar les diferents vies d’embrancament a Europa per les quals opten les dues formacions. En aquest sentit, Bartumeu va explicar que el PS defensa una política d’acostament més gradual que no pas el PSD, que dóna suport a una iniciativa referendària que vol obrir el camí per a la sol·licitud de l’adhesió de San Marino a la Unió Europea.

Bartumeu va remarcar que la seva aposta passa per una procés d’associació amb una participació al mercat interior de la Comunitat Econòmica Europea. Així mateix, les dues formacions van analitzar l’evolució de les economies andorranes i sanmarineses, que han transposat al seu dret intern diverses normes comunitàries en els àmbits comercial, duaner, monetari i financer. En aquest sentit, els integrants dels dos partits van comentar de manera especial la situació de plena integració de San Marino a la unió duanera comunitària, mentre que l’acord que uneix Andorra amb la Comunitat Econòmica Europea contempla els productes industrials però exclou els agrícoles situats en les posicions 1 al 24 del sistema harmonitzat de designació de mercaderies de la Unió Duanera Comunitària.

En relació amb aquest aspecte, el PS va posar en relleu que es tractava de veure fins on Andorra podrà mantenir l’exclusió dels productes del tabac de l’àmbit d’aplicació de l’acord comercial. En aquest sentit, en el comunicat emès ahir per la formació s’explica que aquesta qüestió esdevé cabdal en la mesura que durant la visita a Andorra d’una delegació de la Unió Europea el passat mes de juny diversos representants de països membres de la UE “van percebre molt malament la insistència amb què el president de la Cambra de Comerç d’Andorra pretenia ampliar les franquícies duaneres per facilitar la importació de tabac als països comunitaris”.

En la trobada també es va fer un repàs de les reformes tributàries en marxa als dos països i la situació que viu el sistema financer. El fet és que en els últims anys, i arran d’una amnistia fiscal promulgada pel Govern italià, molts dipòsits de la banca sanmarinesa han retornat a Itàlia. Tot i així, San Marino té un percentatge més elevat d’empleats al sector financer que no Andorra.

La trobada va començar amb un repàs de la situació política dels dos països, sobretot davant la convocatòria d’eleccions anticipades a San Marino per al pròxim 11 de novembre, tal com va remarcar el PS en el comunicat. Bartumeu es reunirà avui amb la secretària d’estat d’Exteriors, Antonella Mularoni.