Comunicat de premsa relatiu a la jornada de treball de Jaume Bartumeu a la República de San Marino

Autor:
Font:
Publicat el: 30 d'Agost de 2012

logo-gps-consell.JPG

Jaume Bartumeu ha mantingut una reunió de treball amb els socialdemòcrates de San Marino

Les relacions dels microestats amb la Unió Europea han estat el centre de la trobada

Aquesta tarda s’ha celebrat a la seu del Partito dei Socialisti e dei Democratici (PSD) ubicada a la localitat de Borgo Maggiore de la República de San Marino, una llarga reunió de treball.

La trobada s’ha iniciat amb un repàs de la situació política en ambdós països, especialment davant la convocatòria d’eleccions anticipades a la República de San Marino que se celebraran el dia 11 de novembre.

Bona part de la reunió ha estat dedicada a debatre a l’entorn de la millor via d’embrancament amb la Unió Europea. El PSD sanmarinès dóna suport a una iniciativa referendària que busca obrir el camí per a la sol·licitud de l’adhesió de San Marino a la Unió Europea.

Jaume Bartumeu ha exposat als dirigents i parlamentaris del PSD que el PS andorrà defensa una política d’acostament més gradual, que passa per un procés d’associació amb una participació al mercat interior de la Comunitat Econòmica Europea.

En aquesta perspectiva de ferm embrancament amb Europa, la reunió ha servit també per analitzar l’evolució de les respectives economies en la mesura que tant San Marino com Andorra ja han transposat en el seu dret intern diverses normes comercials, duaneres, monetàries i financeres de la Unió Europea.

De manera especial s’ha comentat la situació de plena integració de San Marino en la unió duanera comunitària mentre que, com és sabut, l’acord comercial que uneix d’ençà al 1990 Andorra amb la Comunitat Econòmica Europea es circumscriu als productes industrials però exclou els productes agrícoles situats en les posicions 1 al 24 del Sistema Harmonitzat de designació de mercaderies de la Unió Duanera Comunitària.

Òbviament es tractava de veure fins on Andorra podrà mantenir l’exclusió dels productes del tabac en l’àmbit d’aplicació de l’acord comercial.

Aquesta qüestió esdevé cabdal en la mesura que durant la visita a Andorra d’una delegació de la Unió Europea, els dies 20 i 21 de juny, diversos representants de països membres de la Unió Europea van percebre molt malament la insistència amb la qual el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra pretenia ampliar les franquícies duaneres per a facilitar la importació de tabac d’Andorra vers els països comunitaris.

La llarga reunió d’avui ha permès també un repàs a les respectives reformes tributàries en curs a ambdós països.

San Marino, que ja disposa d’un impost sobre els rèdits empresarials i professionals, es planteja actualment introduir un IVA que substituiria l’actual impost indirecte anomenat “monofase”.

Finalment s’ha fet un repàs a les respectives situacions del sistema financer.

A San Marino, la banca ha estat en els darrers anys fortament influenciada per la ferma política contra l’evasió fiscal desenvolupada pel govern italià que, amb la promulgació d’una amnistia fiscal, ha aconseguit que molts dipòsits de la banca sanmarinesa hagin retornat a Itàlia.

San Marino té tanmateix encara un percentatge més alt d’empleats en el sector financer que no pas Andorra, en relació amb la població total.

Per part del PSD han participat a la reunió el secretari general Gerardo Giovagnoli, els parlamentaris Bachiochi i Marino Ricardi, així com la presidenta del PDS Denise Bronzetti i també Tonino Caratoni, especialista del partit en l’àmbit tributari.

Demà al matí Jaume Bartumeu mantindrà una reunió amb l’actual Secretària d’Estat d’Exteriors, Antonella Mularoni amb la qual comentarà també les qüestions relatives a les relacions amb Europa.

San Marino, 30 d’agost del 2012