Bartumeu i Mularoni parlen de les relacions amb la Unió Europea

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 1 de Setembre de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb la secretària d’Estat d’Afers Exteriors de San Marino, Antonella Mularoni, per parlar de la relació d’un i altre país amb la Unió Europea. La trobada amb Mularoni, amb qui hi ha «una relació històrica tot i no ser de la mateixa família política», va servir, entre d’altres, per tractar d’una futura reunió dels tres microestats europeus –Andorra, San Marino i Mònaco–, amb vistes a establir un marc específic de relacions institucionals amb la UE.

És precisament en aquest dossier –el de les relacions amb la Unió Europea– que hi ha «un mínim pont de diàleg» entre els socialdemòcrates i el Govern. Almenys així ho valora Bartumeu, que té la voluntat d’explicar al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el contingut de les diferents reunions que ha mantingut a San Marino. I és que, a banda de ser rebut per la secretària d’Estat d’Afers Exteriors, Bartumeu es va trobar el dia abans amb representants del Partito dei Socialisti e dei Democratici (PSD), amb qui van debatre sobre el millor «embrancament» dels microestats amb la Unió Europea.

La trobada amb el PSD sanmarinès va tractar àmpliament el camí per a la sol·licitud de l’adhesió de San Marino a la Unió Europea. En aquest sentit, Bartumeu va exposar als dirigents i parlamentaris del PSD que el PS andorrà defensa una política d’acostament més gradual, que passa per un procés d’associació amb una participació al mercat interior de la Comunitat Econòmica Europea.

En aquesta perspectiva de ferm embrancament amb Europa, la reunió va servir també per analitzar l’evolució de les respectives economies en la mesura que tant San Marino com Andorra ja han transposat en el seu dret intern diverses normes comercials, duaneres, monetàries i financeres de la Unió Europea.

De manera especial es va comentar la situació de plena integració de San Marino en la unió duanera comunitària, mentre que l’acord comercial que uneix d’ençà al 1990 Andorra amb la Comunitat Econòmica Europea es circumscriu als productes industrials però exclou diversos productes agrícoles a les mercaderies de la Unió Duanera Comunitària.