El PS denuncia que el reglament d’inversió estrangera prohibeix l’accés al registre

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 28 d'Agost de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata troba que el reglament que desenvolupa l’aplicació de la Llei d’inversió estrangera podria envair competències legislatives. Davant d’aquest fet, el president del grup, Jaume Bartumeu, va entrar ahir al matí una comunicació al Consell General advertint el síndic general de la situació. I convidant-lo a encomanar un informe que dirimeixi els dubtes sempre que no ho hagi fet ja.

La controvèrsia ve donada pel fet que el reglament estableix que el registre d’inversions estrangeres “no és públic” quan el text legislatiu “mai no estableix que no hagi de ser públic. I malament podria haver-ho fet quan un registre d’un òrgan de l’administració pública és, per definició, públic”. Aquestes explicacions formen part de la carta tramesa per Bartumeu a Vicenç Mateu. El parlamentari socialdemòcrata va assegurar ahir que el fet que es declari “el secret del registre ho trobo molt fort”, i es va mostrar “convençut que hi ha fonament” per defensar que tal com està ara el text reglamentari és vulnerador de competències, ja que restringeix allò que la llei no limita pas: l’accés al registre.

El reglament es va publicar al BOPA el dia 8 d’aquest mes. I repassant-lo, els parlamentaris del PS hi van detectar la incongruència de declarar no públic el registre, fet que, a més d’anar contra la Llei d’inversió estrangera, també contradiria la Constitució, que fixa que “l’administració pública ha d’actuar d’acord amb el principi de transparència. L’article 35 del reglament esmentat, en declarar que el registre d’inversions estrangeres no és públic, no és coherent amb aquest principi de transparència”. Respecte d’això, Bartumeu encara va fer un incís més enllà de la carta quan va afirmar que “hi ha un problema amb el tema de la transparència. Cada vegada que volem ocultar una qüestió ho justifiquem al·legant la protecció de dades”. El PS considera que “en uns moments en els quals Andorra està sota l’atenta observació del comitè d’experts sobre l’evolució de les mesures contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme (Moneyval) és una provocació declarar secret, per inaccessible a tothom que no hi estigui inscrit, el registre d’inversions estrangeres”.

Bartumeu també va considerar ahir que “aquest reglament el grup de DA no el deu haver examinat o analitzat abans” que es publiqués al BOPA. I va aventurar-se a dir que “una vegada més els deurà costar” tirar enrere. En qualsevol cas, ha demanat al síndic “si heu fet estudiar pels serveis de secretaria general l’eventual existència d’un conflicte positiu de competències”. Pels càlculs de Bartumeu, demà seria el darrer dia que el Consell General podria demanar al Govern que rectifiqui.