Les caixes són buides

Autor:
Font:
Publicat el: 12 de Maig de 2008

JAUME BARTUMEU

 

Apunts d’actualitat

12 de maig del 2008

L’economia andorrana ha topat de front amb una recessió econòmica en un moment on l’estat té un nivell exagerat de dèficit públic. El govern està en fallida tècnica. Paga tard i malament a les empreses que li presten serveis o li fan obres. I no paga les pensions dels discapacitats el dia assenyalat.

Si veiem com han pujat i a ben segur com seguiran pujant els preus, podem afirmar que l’any 2008 s’acabarà segurament amb una baixa significativa del poder adquisitiu de la majoria de les ciutadanes i ciutadans que viuen i treballen a Andorra.

Els governs del partit liberal que s’han anant succeint d’ençà l’any 1995 han fet el contrari del que calia: han dut a terme una política que accentua la inestabilitat enlloc d’esmorteir-la.

Altres països, més grans que el nostre, es van equivocar anys enrere. Però en van saber treure la lliçó que calia. Amb els liberals el govern no aprèn ni rectifica. Es persisteix en l’error i -a l’estil MIRAPEIX- s’insulta als qui gosen discrepar del que diu l'”amo i patró”, l’Albert PINTAT.

El perquè de tot plegat és una qüestió política i no pas econòmica. El desequilibri permanent dels comptes públics és el resultat d’una contradicció entre el gust exagerat per la despesa injustificada de funcionament -viatges, recepcions, targes de crèdit de protocol, festes i festetes del ministre portaveu- i una paral·lela reticència ideològica a l’impost. És la traducció, el resultat, de l’exuberància irracional d’aquest govern liberal.

Andorra té una despesa pública de funcionament exagerada, promoguda pels successius governs liberals sobre la base del clientelisme polític desvergonyit, però quan sembla que s’ha d’introduir una recaptació fiscal suplementària apareix el discurs neoliberal pur i dur i es pretén, s’afirma, cínicament, que “la culpa” és dels funcionaris.

La fallida tècnica dels comptes públics que han consagrat el tàndem lauredià-barceloní PINTAT-MIRAPEIX certifica l’obsessió per viure al dia, immòbils en el moment present, dels liberals andorrans. Tenen una incapacitat col·lectiva a projectar-se uns anys endavant, cap al futur.

Nosaltres treballem des de l’Alternativa i treballarem al govern per tallar la tendència cap al dèficit i ampliarem l’horitzó temporal de l’activitat del Govern. Ho farem en el marc d’una política pressupostària assentada en uns principis de rigor i transparència.

Al servei de l’interès general.

pdf3.jpg