“Sense convenis de no doble imposició no hi haurà inversors”, entrevista a Jaume Bartumeu

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 30 de Juliol de 2012

El líder del PS ens rep al despatx parlamentari, on repassem els primers 14 mesos de Govern de DA i parlem de les darreres polèmiques, com ara la batalla del roc de Patapou.

Ha perdut el PS l’oportunitat de liderar l’oposició a l’Heliport Nacional per la bel·ligerància del comú de la capital?
Entenc que el comú fa el que ha de fer, però li recordo que la majoria comunal va tenir des del primer moment el suport dels consellers de la minoria socialdemòcrata. Seguim la línia de l’oposició que està fent el comú, però com a grup parlamentari no ens toca fer llenya de qualsevol arbre caigut per anar en contra del Govern. Una vegada més no arribem tard. Érem contraris abans que els altres.

Viu prop del Patapou. Té por?
Li contesto el que em va dir el cap de Govern sense que jo li ho hagués preguntat: estigui tranquil perquè la línia no passa per sobre de casa seva.

Com ha evolucionat el país des que el PS va deixar el Govern?
M’agradaria, per molt que estigui a l’oposició, poder-li dir que el país ha millorat. Però ha empitjorat. No exclusivament per la mala acció del Govern, sinó perquè la configuració econòmica internacional té incidència en la situació nacional, que també és dolenta. Des que DA va assumir la responsabilitat del Govern no  hem vist cap iniciativa concreta de reactivació econòmica.

Però el PS es va abstenir a l’hora de votar la Llei d’inversió estrangera.
Nosaltres estem per a l’obertura de l’economia andorrana sempre que vingui a ajudar l’economia productiva i es faci amb uns principis clars de seguretat jurídica. Per tant, s’ha de reduir la discrecionalitat del Govern en l’obertura per evitar arbitrarietats. A més, s’han de tancar, i bé, els convenis de no doble imposició. Sense convenis de no doble imposició no hi haurà inversors.

Ajuda Monitor Group?
Després d’aquest milió i mig d’euros gastats en un assessorament que es va contractar contravenint la Llei de contractació pública, on són els inversors? Diuen que vindran tres empreses i totes del sud, que em sembla molt bé, però si tan meravellós era aquest conveni signat amb França per impedir la doble imposició, com és que no s’ha anunciat que hi ha una dotzena d’empreses franceses que estan venint a instal·lar-se.

Com valora fins ara la legislatura demòcrata?
El Govern acaba els primers 14 mesos de mandat dins de la més alta de les inoperàncies. Al nostre criteri no es treballa i el poc que es treballa no és en la bona direcció. No hi ha full de ruta com no sigui el que la CEA i l’Empresa Familiar li han marcat al Govern, i que el senyor Toni Martí ha fet seu.

I què li ha de dir de la majoria?
Necessitaria una tasca d’aprofundida investigació per descobrir quin treball fa el grup de la majoria, ja que es limita a acompanyar les escasses iniciatives que surten del Govern.

Com veu el seu grup?
Hem fet la tasca de control al Govern que ens pertoca. Hem fet moltes preguntes, demandes d’informació, i hem tingut una iniciativa legislativa constant. Hem presentat diverses lleis, com ara la de l’accés a la nacionalitat andorrana.

Llei de la nacionalitat que el Govern diu que no toca.
Fa tres legislatures que proposem canviar la llei. Els conservadors andorrans van canviant de denominació, es poden dir liberals, reformistes o demòcrates, però tenen una constant en la seva base ideològica: mantenir reduït el màxim possible el cens.

Tampoc no veuen prioritària la llei del comerç.
Dir que a un país com el nostre una llei del comerç no és una prioritat és una veritable barbaritat per part del Govern. És indispensable. El comerç necessita que se l’ajudi i que se l’acompanyi. Quan es reiniciï el període de sessions entrarem a tràmit una llei de comerç electrònic i una altra de comerç pur.

Què en pensa dels canvis al ministeri de Justícia i Interior?
Si la dimissió del ministre Vila és per motius personals, no tinc res a dir. El que sí que puc dir és que en aquest ministeri les coses no solament no han avançat, sinó que hi ha hagut confrontació amb els sindicats i el Servei d’Ocupació no ha millorat.

Com està el PS després de la patacada electoral?
Ha marxat i ha entrat gent al partit. Però després d’unes eleccions en vénen unes altres. La democràcia és alternança.

pdf3.jpg