Govern i els grups de DA i el PS ultimen un acord per millorar les relacions amb la UE

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font:
Publicat el: 28 de Juliol de 2012

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i els presidents dels grups de la majoria i la minoria al consell general, Ladislau Baró i Jaume Bartumeu, han iniciat els primers contactes per aconseguir un pacte d’Estat per millorar les relacions amb la Unió Europea.

Segons va explicar al Diari el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, l’objectiu inal de les trobades és que el Govern pugui negociar l’entrada del Principat al mercat interior europeu tenint el consens dels dos grups parlamentaris. Després de catorze mesos de Govern demòcrata que s’han caracteritzat per la poca entesa entre la majoria i la minoria al Consell, el president del PS manté “la voluntat d’arribar a acords en temes d’Estat, com és la qüestió de les relacions econòmiques amb Europa”. Per Bartumeu, “la manera d’enfocar les relacions amb la UE és l’únic punt en què molt a poc a poc estem teixint un acord amb DA i el Govern”.

El líder socialdemòcrata considera que arribar a aquesta entesa és relativament senzill, ja que, com es va veure amb l’acord monetari, “el Govern està continuant les polítiques amb Europa que nosaltres havíem consolidat, reforçat i desenvolupat, i per això es va arribar després de molts anys d’estar encallat a completar les negociacions i a rubricar l’acord monetari amb la UE”.

Bartumeu insisteix que el fet d’estar ara a l’oposició no els ha fet canviar d’opinió sobre com han se ser les relacions d’Andorra amb la Unió Europa i que no utilitzaran les negociacions per desgastar el Govern. “Volem reforçar una política d’Estat que ens sembla l’adequada i la defensarem com ho vam fer davant els 25 representants de l’Associació Europea de Lliure Comerç que a final de juny van visitar el país.”

Pel socialdemòcrata, el que necessita el país i els empresaris i professionals andorrans “és tenir un acord que ens porti a estar més íntimament associats amb la Unió Europea, i que puguem comerciar sense gaires entrebancs duaners”. Bartumeu va recordar que el Principat ja té un acord duaner, que “nosaltres vam negociar i signar l’any 1990”, i que “ens ha donat una bona relació amb Europa, però ara cal avançar”.

Bartumeu veu difícil ampliar l’entesa

El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, veu complicat que l’entesa a la qual poden arribar amb el Govern i la majoria demòcrata al Consell General per millorar les relacions del Principat amb la Unió Europea es pugui repetir en altres qüestions d’Estat. “Es va parlar molt de diàleg entre la majoria i la minoria, però com ja es va veure en la intervenció del senyor Toni Martí al debat d’orientació política del juny, difícilment es podrà arribar a enteses”, va advertir Bartumeu.

El líder socialdemòcrata no ha oblidat la rèplica del cap de Govern quan va intervenir al debat, que “va ser d’oposició de l’oposició i no pas de governant”. Reiterant que el diàleg i la voluntat d’acord per tancar la negociació per l’entrada del país al mercat interior europeu està garantit, Bartumeu va insistir que “amb arguments desqualificadors com els dels senyor Martí difícilment es pot arribar a enteses”.

El president del grup del PS al Consell General va lamentar les oportunitats perdudes en l’actual legislatura per tancar amb acord qüestions d’importància cabdal per al país, com ara la llei d’inversió estrangera o les reformes a la CASS i a la funció pública.

pdf3.jpg