El PS veu “nefast” el nou límit fronterer amb França i s’absté

Autor: REDACCIÓ / AGÈNCIES
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 13 de Juliol de 2012

El Consell General va aprovar ahir la ratificació de l’acord de delimitació de la frontera amb França i la ratificació de l’acord per a la gestió conjunta del recurs de l’aigua de la conca hidrogrà ca de les fonts de l’Arièja, amb l’abstenció del grup socialdemòcrata, que considera que es tracta d’“un acord nefast per a Andorra”.

En aquest sentit, el parlamentari David Rios, que va valorar el fet que s’hagi desencallat el litigi tot i que hauria preferit esperar al canvi de Govern a França per millorar l’acord, va explicar que s’han cedit moltes hectàrees a França, que suposarien uns 53 camps de futbol segons els seus càlculs, i que a més el pic del Ruf passa a ser francès i es perd també un tram de camí de pastors. Per la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va defensar l’acord aconseguit i va assegurar que, conjuntament amb l’acord per a la gestió de les aigües de l’Arièja, són “equilibrats”.

A més, Saboya va destacar que era necessari esvair aquest “únic punt de fricció en les relacions amb França” i va criticar com s’havia portat la qüestió anteriorment. Concretament, el ministre va fer referència al fet que l’anterior executiu no respongués a les demandes del país veí en aquest àmbit, i que s’al·legués com a motivació l’aturada de les negociacions l’oposició del Comú d’Encamp.

En aquest sentit, va assegurar que pot comprendre que la corporació parroquial defensi els interessos del territori, però que el Govern havia de defensar l’interès nacional per sobre de tot.

Pel que fa a la ratificació de l’acord entre el Govern d’Andorra i el Govern de la República francesa relatiu a la gestió conjunta del recurs d’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arièja, els dos grups parlamentaris hi han votat a favor.

D’altra banda, el Consell General també va aprovar, en aquest cas per unanimitat, els projectes de llei de tinença i protecció d’animals i de salut animal i seguretat alimentària. Tal com va destacar la consellera socialdemòcrata Sílvia Bonet, el treball en comissió dels dos textos ha estat productiu i ha permès millorar els textos inicials. Tot i això, els socialdemòcrates van mostrar la seva oposició a l’esmena demòcrata que prohibeix l’accés d’animals a zones privades senyalitzades i a zones de conreu, i al fet que el laboratori de salut pública pugui desenvolupar prestacions de servei a iniciativa privada.