El Consell aprova l’acord fronterer amb França, que el PS qualifica de “nefast”

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BON DIA
Publicat el: 13 de Juliol de 2012

El Consell General va aprovar ahir, amb l’abstenció del grup parlamentari socialdemòcrata, la ratificació de l’acord amb França de delimitació de la frontera.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va expressar la seva satisfacció perquè s’hagués pogut acabar amb un litigi tan antic amb França i hagin culminat finalment amb èxit unes negociacions que s’han prologant durant onze anys i en les quals ha calgut deu reunions.

L’acord, però, no ha agradat al grup parlamentari socialdemòcrata, que es va abstenir a la votació argumentant que és “nefast” per a Andorra perquè, segons va indicar el conseller David Rios, s’han perdut 26 hectàrees de terreny, una quantitat equivalent a 53 camps de futbol. “És un mal acord i s’hauria pogut millorar el resultat final si vostès no haguessin tirat pel dret”, va afirmar Rios en la seva intervenció, que va dir que el millor hauria estat esperar al canvi de Govern a França per continuar negociant. “La precipitació ha portat perjudicis per a Andorra”, va recalcar el conseller socialdemòcrata.

Per la seva banda, el titular d’Exteriors va defensar l’acord aconseguit, que va qualificar d’“equilibrat” perquè hi ha hagut concessions de totes dues bandes. Saboya va criticar com havia portat el Govern socialdemòcrata aquest tema perquè no havia avançat en la resolució del litigi i va indicar que el Govern està obligat a defensar els interessos nacionals per sobre dels parroquials. “Si no hi estan d’acord, tinguin la valentia de votar-hi en contra”, va demanar el titular d’Exteriors a la minoria socialdemòcrata.

Si les discrepàncies en l’acord sobre els límits territorials amb França van ser més que evidents, no va passar el mateix pel que fa a l’acord relatiu a la gestió conjunta del recurs d’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arièja, també inclòs a l’ordre del dia de la sessió celebrada ahir pel Consell General. En aquest cas, tots dos grups parlamentaris van coincidir a valorar l’acord positivament i el van aprovar per assentiment El text firmat per tots dos estats el passat 6 de març permetrà fer una gestió conjunta de l’aigua en aquesta zona, amb la participació també de les parròquies en la seva gestió, segons va explicar Saboya.

Alguns departaments no estaran tan limitats a l’hora de contractar

Alguns ministeris no tindran tan restringida la contractació de personal que necessitin. La voluntat del Govern és que en àmbits com els cossos especials, l’educació o la justícia hi hagi una certa flexibilització a l’hora de contractar, i per això s’introduiran canvis al projecte de pressupost per al 2013. Així ho va manifestar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, durant la seva intervenció en relació amb el projecte de llei de modificació de la Llei del pressupost, que permetrà contractar nous policies, secretaris judicials i experts per complir les obligacions que disposen els organismes financers internacionals. Cinca va explicar que hi ha serveis de l’administració que poden patir un “col·lapse” si no es doten de més personal i, pel que fa cas concret d’educació, les baixes s’estan cobrint amb eventuals, cosa que genera “una evident inestabilitat”. Tot i que el projecte de llei es va aprovar per assentiment, no va quedar clar de moment quantes places de policia es cobriran finalment. “Primer ha de primar la gestió i l’optimització i posteriorment s’haurà d’estudiar si calen noves incorporacions”, va dir Cinca, que també va reconèixer que l’administració “ha crescut molt, i en alguns casos més del que és raonable”. La consellera demòcrata Meritxell Mateu va manifestar que el Govern ha de fer un esforç per afavorir la “transversalitat” entre els diferents cossos de l’administració.

La llei de seguretat alimentària obre les portes a noves empreses

Andorra es va dotar ahir d’una llei que permetrà a les empreses de productes alimentaris radicades al país competir en igualtat de condicions amb les de la Unió Europea (UE) i també a empreses estrangeres venir perquè puguin operar des d’aquí. I és que els productes que surtin del país ja no hauran de passar per algun punt d’inspecció fronterera com ha passat fins ara, sinó que les mercaderies es controlaran a l’origen, igual que passa al conjunt de països de la UE. El projecte de llei de salut animal i seguretat alimentària va ser aprovat per assentiment per la cambra legislativa. El text, que fixa tota una sèrie de taxes que s’hauran de pagar, suposa que el país es dota per fi d’un marc legal homologable en aquest àmbit. El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va destacar la importància d’aquesta nova regulació dins del procés d’obertura econòmica encetat pel Govern i també com a garant de la salut pública. Els grups parlamentaris van coincidir en la importància del projecte de llei. Tot i així, el grup parlamentari socialdemòcrata proposava eliminar l’apartat que fa referència a la possibilitat que el laboratori de salut pública pugui desenvolupar serveis a iniciativa privada, perquè consideren que podria entrar en competència amb els privats. Per la seva banda, la consellera demòcrata Sílvia Calvó va assegurar que el seu funcionament no alterarà el mercat.

Una llei que garantirà el benestar de les mascotes

El Consell va aprovar ahir per assentiment el projecte de llei de tinença i de protecció d’animals. Amb aquest text, que substitueix la llei del 1998, que es considera obsoleta, el país es dota d’una regulació homologable a la dels països veïns. El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va destacar que es tracta d’una llei “adaptada a l’evolució social” dels últims anys que garanteix els màxims nivells de protecció per a les mascotes i per a la fauna salvatge. La nova norma contempla, per exemple, l’eliminació del tir al colom i fixa un registre d’animals exòtics de companya, així com un altre sobre la cria i venda de cadells “per evitar les pràctiques abusives”. També es prohibeix l’accés dels animals als conreus, segons una esmena presentada per DA.

Proposició per eliminar el consell de l’audiovisual

El Consell va prendre en consideració ahir per unanimitat la proposició de llei per canviar la Llei de radiodifusió i televisió pública i fer possible així al setembre la desaparició del Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA). La consellera demòcrata Olga Adellach va indicar que la mesura s’emmarca en la voluntat de contenció de la despesa. Per la seva banda, el president del grup socialdemòcrata,Jaume Bartumeu, va anunciar una reforma més àmplia amb DA per millorar la pluralitat.