Els socialdemòcrates no donaran suport a l’acord amb la Santa Seu

Autor:
Font:
Publicat el: 8 de Maig de 2008

Diari BonDia

Maria Baró

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que el seu grup no votarà favorablement a la ratificació de l’acord entre el Principat i la Santa Seu. Ratificació que s’ha de produir durant la sessió de Consell General prevista per al 15 de maig.

En aquest sentit, el cap de l’oposició va assegurar que “no podem donar suport a aquesta ratificació”, i els arguments dels socialdemòcrates s’han de buscar en l’executiu liberal, segons va remarcar Bartumeu. I és que el candidat a cap de Govern per a les properes eleccions generals va afirmar que “la responsabilitat és del Govern”.

De fet, és conegut el malestar del grup parlamentari socialdemòcrata per la manca de comunicació i de consens del màxim responsable de l’executiu amb l’arc parlamentari per arribar a aquest acord amb el Vaticà. Aquest és un dels arguments esgrimits per l’oposició, a més d’altres de “pes”, que Bartumeu explicarà durant la seva intervenció en el proper Consell General i que ahir no va voler avançar. No obstant, el cap de l’oposició sí que va deixar clar que “si les coses s’haguessin parlat abans i s’hagués escoltat diverses opinions, potser es podria haver obtingut un text que hagués recollit el nostre sentiment o complicitat. Si ara hi veiem obstacles importants d’inadmissibilitat no és perquè n’hàgim parlat, sinó perquè al text hi ha disposicions que no ens semblen acceptables”. Un dels serrells que ha d’acabar de decidir el grup parlamentari socialdemòcrata si el vot dels seus dotze consellers generals és negatiu o opten per abstenir-se. Una qüestió que no es decidirà fins a la propera reunió del grup parlamentari, que tindrà lloc dimarts vinent.

D’altra banda, Bartumeu es reuneix avui al migdia amb el representant del copríncep episcopal, Nemesi Marqués, a la Seu d’Urgell. Tanmateix, el cap de l’oposició no va revelar el motiu de la trobada perquè la reunió la va demanar el mateix representant del copríncep. Val a dir que la darrera comunicació que van mantenir Bartumeu i Marqués va ser precisament per parlar del concordat i la manca d’informació de l’executiu sobre aquesta qüestió.

Pel que fa a la compareixença de la ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, per informar la comissió parlamentària de l’acord amb la Santa Seu, Bartumeu la va valorar “com un gran ridícul institucional”.

POLÍTICA INTERNACIONAL

El candidat a cap de Govern també va desgranar algunes de les apostes dels socialdemòcrates en política internacional, que passen per ajudar els joves i no joves que han de viure fora d’Andorra, obrir mercats a les empreses andorranes o mantenir una presència dinàmica en els organismes internacionals. Una política molt diferent de la que està seguint el Govern liberal, segons Bartumeu . En aquesta línia, el cap de l’oposició va indicar que el concordat o el fet que Pintat demani opinió al copríncep francès, Nicolas Sarkozy, sobre el reconeixement de la independència de Kosovo, “són dos exemples d’una manera de fer que ens porta al ridícul”.

El PS fa una crida als militants perquè participin en les vuit comissions de treball

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha fet arribar una carta als seus militants perquè participin en les vuit comissions i un grup de treball de la Funció Pública per definir el plantejament polític de cara a les properes eleccions generals. D’aquesta manera la presidenta de la formació, Mariona Gonzàlez, s’adreça als militants assegurant que “tenim més a l’abast que mai la possibilitat de fer realitat el nostre projecte polític, un projecte madur i realista, elaborat per les aportacions de tots vosaltres al llarg d’aquests vuit anys”. En aquest sentit, la presidenta del PS indica que per complir els objectius “ens cal una especial lucidesa per plantejar a la societat el que el país necessita, però ens cal alhora un Partit cohesionat a l’entorn d’aquest projecte per sumar a la nostra proposta una àmplia majoria social”.

A la proposta de sumar-se a les vuit comissions de treball, que van des d’afers polítics i jurídics fins a un grup específic per a la Funció Pública, a la carta també s’hi adjunta el document que va aprovar el comitè directiu el febrer passat, titulat Apunts per a l’elaboració d’una proposta política per a les properes eleccions generals, document de què ja es va fer ressò aquest rotatiu i que es basa en una reflexió sobre el projecte polític socialdemòcrata amb vista als pròxims comicis electorals. Val a dir que sis dels set punts de què consta aquest document ja van ser aprovats pel comitè directiu i el darrer punt, el més complex programàticament, que tracta sobre el model de societat, és la base de treball d’aquestes comissions del PS. Així, des de l’executiva de la formació es demana “un esforç addicional per aquests 4 o 5 mesos vinents”, i s’emplaça tots els militants a prendre part en els grups de treball. Val a dir que la presidenta del PS fa una crida especial a tots els joves militants perquè participin “activament al Moviment de Joves Socialistes, per aportar aire fresc i dinamitzador en aquest procés de definició de la societat que volem pel demà”.

pdf3.jpg