Mentre que el mitjà de comunicació afí al Govern informava ahir del que ahir havia d’informar en roda de premsa el ministre de Turisme, Francesc Camp, des d’aquest mitjà ens fèiem ressò d’una notícia que ens preocupa, com és el tancament de totes les oficines de turisme, quatre en total. I diem ens preocupa no tant en un vessant negatiu, sinó perquè creiem que el ciutadà ha d’estar informat d’aquest canvi d’estratègia que, repetim, no prejutjarem i que pot ser beneficiós o, en canvi, fer aigües.
Camp s’ha compromès ha informar-ne durant aquesta setmana. Serà interessant conèixer de primera mà els motius que han conduït a fer aquest canvi tan radical. Les oficines de turisme desapareixen i seran agents comercials privats, se suposa que del país d’origen, els que hauran de difondre la imatge i promocionar Andorra arreu, especialment a París, Madrid, Barcelona i Brussel·les, on els treballadors de les oficines seran repatriats a Andorra i recol·locats en altres feines dins de l’Administració.
En total, l’estalvi pel que fa a personal serà de quatre acomiadaments, dos a París i dos a Brussel·les, ja que el funcionari de Madrid serà recol·locat a l’ambaixada.
Sembla un estalvi escàs pel que fa a nòmines, si bé s’ha de comptar els lloguers de les instal·lacions i el cost del seu funcionament. Però sí que ens preguntem, i això ho haurà de respondre el ministre o el responsable d’Andorra Turisme, si realment s’està convençut que agents externs podran vendre Andorra amb més facilitat que professionals que fa anys –alguns més de 30– que s’hi dediquen. I també, cal tenir en compte, que aquests representants comercials no ho faran de forma desinteressada sinó que rebran les seves corresponents retribucions per la feina.
Bé, cal informació, com per exemple el balanç de la campanya d’hivern Just Married. Encara no hi ha números sobre la taula, malgrat que Andorra Turisme se sent satisfeta amb la notorietat aconseguida, però algunes xifres, que ahir Andorra Turisme no va desmentir, apunten a només 300 reserves fetes a través d’aquesta campanya que va costar tres milions d’euros a Espanya, França i el Regne Unit.
Fent un ràpid càlcul se xifren en 100.000 euros la suma d’aquestes reserves, això sí, sense comptar les famílies o visitants que hagin viatjat per compte propi atretes per la campanya publicitària.
En fi, esperarem a la compareixença del ministre perquè esvaeixi aquest núvols de dubtes i aclareixi quina serà la nova política i estratègia en matèria de promoció del turisme.