La proposició vol congelar les comissions dels bancs dos anys

Autor: ÈLIA ORTS GARRI
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 13 d'Abril de 2012

El president del Grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va presentar ahir, a la Sindicatura, la proposició de llei per congelar les comissions bancàries als pagaments electrònics. El text vol que es reestableixin aquestes retribucions al nivell en què es trobaven al 31 de desembre del 2011 durant dos anys.

Bartumeu va explicar ahir que la proposició entrada al registre del Consell General ahir al migdia està «inspirada» en l’article 32 de la Constitució, que disposa que l’Estat pot intervenir en l’ordenació del sistema econòmic, mercantil, laboral i financer, en el marc de l’economia de mercat, el desenvolupament equilibrat de la societat i el benestar general. Amb aquest argument vol tancar la qüestió de si la mesura proposada és intervencionista o no, i torna a posar l’exemple del text aprovat per tal d’evitar l’actualització amb l’IPC dels arrendaments per habitatge i locals comercials. Així, que el text pugui prosperar és qüestió de «voluntat política».

Justament, «per analogia» a aquest text, la proposició presentada ahir pel grup parlamentari socialdemòcrata estableix tornar les comissions bancàries per als pagaments electrònics al nivell de finals de l’any passat. En aquest punt, Bartumeu va assenyalar que la mesura no és retroactiva, ja que el que hagin obtingut per aquesta via les entitats bancàries fins a la suposada entrada en vigor de la llei «quedaria en benefici d’aquestes». «No volem deixar desviar el debat cap a la retroactivitat», va assenyalar, puntualitzant que, tot i que seria possible establir el retorn d’aquestes comissions, seria «difícilment defensable».

En relació al fet que els bancs primer gravessin tots els pagaments efectuats amb targeta de crèdit i després només aquells per valor superior als 30 euros, el president del grup socialdemòcrata va qualificar-ho de «marxa enrera esperpèntica» i hi llegeix una «tàcita acceptació que s’havien equivocat».

La voluntat socialdemòcrata és que la qüestió de les comissions bancàries estigui resolta a principis de juny. Per això, va valorar que si en la reunió prevista entre el Govern i l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) s’aconseguís la marxa enrera definitiva, s’obtingués el mateix resultat que amb la proposició, doncs «ens semblarà la mar de bé». Així mateix, si el Govern és «valent» per fer la llei «anticàrtel o antimonopoli», els socialdemòcrates «els donarem suport».