El PS proposa congelar les comissions pels pagaments amb targeta dos anys

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BON DIA
Publicat el: 13 d'Abril de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata va presentar ahir al migdia al Consell General, tal com havia anunciat, una proposició de llei per suspendre l’actualització o la revisió de les comissions que apliquen les entitats bancàries per la utilització de les targetes de crèdit en els pagaments.

El text preveu la congelació de les comissions durant un període de dos anys  i, en cas que sigui aprovat, suposarà que els bancs només podran percebre les comissions que aplicaven en data 31 de desembre de l’any passat. Tot i així, la proposició de llei no tindria un caràcter retroactiu, cosa que vol dir que les entitats bancàries no haurien de retornar les quantitats cobrades per l’increment de les comissions.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va explicar ahir el contingut de la proposició de llei, acompanyat pel president del partit, Víctor Naudi. Bartumeu va posar èmfasi en el fet que la iniciativa parlamentària no només persegueix eliminar la comissió del 0,5% que els bancs han començat a aplicar per l’ús de les targetes nacionals, sinó també l’increment –de 0,9% a 1,2%– experimentat per la utilització de les targetes internacionals.

La proposició de llei, de quatre articles, s’inspira en l’article 32 de la Constitució, que autoritza l’Estat a intervenir en l’ordenació del sistema econòmic, segons es recorda a l’exposició de motius. En aquest sentit, es recorda com a precedent més immediat la congelació de les rendes dels arrendaments vigent avui dia fins al 2013. “Un dels principals objectius de la política econòmica nacional és la protecció del comerç i l’hostaleria, com a sectors rellevants i especialment sensibles”, es pot llegir al text. “El Govern i el seu grup parlamentari hauran de decidir si afavoreixen els empresaris del sector del comerç i l’hostaleria, com pretén la nostra proposició de llei, o si no ho volen fer”, va explicar Bartumeu. El cap de l’oposició va explicar que es podria haver defensat la retroactivitat de la llei “però és complicat i hem preferit no fer-ho per no desviar el debat”. El PS donarà suport a una llei que garanteixi la lliure competència si el Govern l’entra a tràmit.