El PS arremet contra Mateu pel reglament dels fàrmacs

Autor: JOAN RAMON BAIGES
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 d'Abril de 2012

El síndic general, Vicenç Mateu, torna a estar en el punt de mira del Grup Parlamentari Socialdemòcrata. Aquest cop pel reglament pel qual es regula la publicitat de medicaments destinada al públic. Des del PS es considera que la «desídia» del síndic ha permès aprovar un document que, a judici de l’oposició, «és inconstitucional i comporta un conflicte de competències».

La crítica ve precisament perquè aquestes suposades irregularitats de l’articles 3 del reglament ja és de difícil solució, doncs s’han superat els 15 dies hàbils per poder portar el conflicte al Tribunal Constitucional, tal i com marca l’article 71 de la llei qualificada del Tribunal Constitucional. S’ha caducat perquè el reglament va ser publicat al BOPA el dia 21 del mes passat, i per tant s’ha finalitzat el termini disponible des què hi ha coneixement de l’acte presumptament irregular.

Des del PS s’està convençut que aquest article que afecta a la publicitat s’hauria de decidir per llei, i que per exemple la regulació de la publicitat via internet no es pot estipular a través d’un reglament. També hi veu un conflicte de competències entre institucions, i considera que tant el síndic com el secretari de sindicatura havien d’haver detectat aquestes suposades anomalies.

Però ara és massa tard. Fonts de l’oposició socialdemòcrata expliquen que estan estudiant fórmules per poder acudir al Constitucional, com per exemple fer-ho a títol individual com a ciutadans o particulars, però la figura de Mateu està en el punt de mira dels socialdemòcrates, a qui acusen de no estar atent a les seves responsabilitats.

De fet, una mica més de la meitat dels farmacèutics col·legiats a Andorra han presentat un recurs contra el Reglament que el Govern ha elaborat per regular la publicitat dels medicaments a les pàgines web. Els professionals consideren que el text tracta matèries que haurien de ser desenvolupades a partir d’una llei i no d’un reglament, perquè l’objectiu d’un reglament és ajudar en l’aplicació d’una llei però en cap cas innovar.