El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va carregar ahir durament contra el Govern perquè, al seu entendre, “ha badat” en desconèixer fins ara que Andorra continuava a la llista de paradisos fiscals de Portugal.
El líder del PS va ser contundent. “És literalment patètic que s’adonessin de la situació fa només quinze dies”, va afirmar.
En declaracions al programa Vox Populi de Ràdio Nacional d’Andorra, Bartumeu va posar en relleu que la llista va ser feta pel país lusità fa mesos i va lamentar que “des del maig el Govern ha estat mirant cap a un altre costat, segurament buscant les botigues d’Apple amunt i avall”, fet que ha provocat que “ens hagi passat una cosa que no ens hauria d’haver passat”. L’excap de Govern, ara líder de l’oposició, va recordar que amb la signatura de l’acord d’intercanvi d’informació amb Portugal “hi havia el compromís” de sortir de la relació de paradisos fiscals, però va apuntar que “s’ha badat en no fer el seguiment”. Això ha provocat, va recordar, un important perjudici per als residents portuguesos, que hauran d’afrontar un pagament molt més fort de l’impost de béns i immobles. “Quan s’havia de fer alguna cosa no es va fer i ara no sé què farà el Govern”, va indicar.
El polític socialdemòcrata va mostrar-se crític també amb els bancs. D’una banda, va remarcar que sortiran molt beneficiats amb l’assumpció de la nova emissió de deute públic, ja que “traslladen un endeutament amb pòlissa de crèdit a un amb un percentatge més important”, el que, en la seva opinió suposa que “fan un negoci rodó”. De l’altra, va avançar que aquesta setmana es tramitarà la proposició de llei per congelar les comissions, engegada arran de l’intent d’imposar-ne una per a l’ús de les targetes de crèdit emeses al país. “Tothom s’haurà de fer la foto”, va avançar per després admetre que el text té poques probabilitats d’èxit. “No podem esperar gaire suport d’aquells que, ni que fos tímidament, van aplaudir el que feien els bancs i després, en veure que la indignació no només era de l’oposició sinó també de bona part del teixit econòmic, s’han fet enrere”. En aquest sentit, va criticar que “el Govern és fort amb els febles i dèbil amb els poderosos” i que “va al pas que li marquen algunes entitats bancàries”.
Bartumeu també va avançar el risc que, al seu entendre, corre el text sobre l’IVA o la TVA. “Ara tothom vol exempcions”, va assegurar, per després advertir que “no podem fer un formatge ple de forats per on fugi tothom”.
CRÍTIC PERQUÈ S’ATURI EL LITIGI AMB CESPA I NOVERGIE
Bartumeu també va expressar la seva preocupació per la decisió pressa pel Govern d’aturar el procediment judicial que l’executiu socialdemòcrata havia engegat per reclamar a les empreses Cespa i Novergie els diners que, al seu entendre, havien estat cobrant per “una feina que no es prestava, inexistent”.
El líder de l’oposició va posar damunt la taula els arguments que els van portar a iniciar les accions judicials. “Cespa i Novergie es van queixar perquè a les empreses amigues” -els socis en la construcció del forn- “se’ls retribuïa generosament i, perquè paressin les queixes, se’ls va dir que se’ls pagaria, que es faria veure que prestaven uns serveis i es van fer els contractes, que nosaltres no vam trobar normal i van aturar les retribucions fixades”.
Bartumeu va recordar que amb el terme del forn “hi ha diverses situacions preocupants”. Entre elles, va apuntar “la qüestió de les empreses amigues, decisions que freguen el tràfic d’influències i un menyscapte important de l’erari públic”.