Proposició del PS per congelar les comissions

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Març de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata va acordar ahir presentar en breu una proposició de llei “de suport a l’activitat econòmica” que comporti la “congelació de les comissions de les entitats bancàries”.

El president del grup, Jaume Bartumeu, va afirmar que la decisió dels bancs de carregar un 0,5% a les transaccions fetes amb targetes de crèdit del Principat ha estat el detonador de l’acció legislativa que pretén dur a terme el PS. I que els pròxims dies s’estudiarà quin abast pot arribar a tenir atès que en les resolucions legislatives que “van a favor de la ciutadania s’acostuma a acceptar la retroactivitat”. D’aquesta manera Bartumeu va deixar la porta oberta a demanar que es deixin sense efecte altres cobraments que duen a terme els bancs i que a hores d’ara graven en excés el teixit empresarial, segons el president parlamentari socialdemòcrata.

Bartumeu va qualificar d'”escandalosament inadmissible” la decisió dels bancs d’aplicar la comissió a les operacions amb targeta. I va comparar la proposició que el PS pretén elaborar i presentar al Consell amb la iniciativa legislativa ja acordada d’impedir l’increment del preu dels lloguers dels habitatges i els aparcaments. Per llei, aquests preus estan congelats. “Per la mateixa regla de tres”, va dir el parlamentari socialdemòcrata entre taxativament i irònicament, es podria fer el mateix amb les comissions bancàries. El líder del PS va fer aquestes manifestacions en el marc d’una compareixença per presentar uns canvis a la Llei de tinença d’animals en què va acabar sent qüestionat per tots els temes d’actualitat parlamentària. Així, quan se li va demanar per la satisfacció mostrada pels consellers de Demòcrates per Andorra (DA) pel fet d’haver incrementat en les esmenes l’IVA bancari previst en la proposició del PS, Bartumeu va afirmar que “se m’escapa el riure”. I hi va afegir: “Poden [DA] estar orgullosos del que vulguin, però totes les normes que estan promovent van a favor d’un sector concret i en contra de la ciutadania”. I va posar l’exemple de la darrera emissió de lletres del tresor, que només podran subscriure els bancs o la retribució que el Govern va acordar respecte els interessos bancaris.

Quant al conjunt de les esmenes presentades per DA a la proposició de l’IVA, Bartumeu va afirmar que ni el fet que s’aprovessin totes no desvirtuaria la proposta socialdemòcrata perquè “essencialment” el que es pretenia era eliminar la multiplicitat d’impostos indirectes. Això sí, va lamentar que s’estableixin al seu parer un excés d’exempcions que poden “perjudicar els ingressos de la caixa de l’Estat” i la credibilitat del país.

“TONI MARTÍ NO REPRESENTA LA MAJORIA DE DA”

El líder parlamentari socialdemòcrata també va ser qüestionat pel criteri de Govern sobre la proposició de llei relativa a la nacionalitat. “Poc hi tenim a dir”, va afirmar un Jaume Bartumeu que va afegir-hi que el text és una mostra “del doble discurs de DA”. Bartumeu va recordar que una vegada presentada la proposició, “Toni Martí i molts consellers de DA” van mostrar el seu acord a la iniciativa. Però “Toni Martí no representa la majoria de DA en aquesta qüestió”. Segons el president del grup parlamentari socialdemòcrata, la formació demòcrata cada vegada estaria “més escorada a la dreta”. Respecte del criteri pròpiament dit, Bartumeu va afirmar que “és lamentable si l’excusa per no acceptar la rebaixa de la nacionalitat és la vinculació amb les negociacions amb la UE, que sempre s’han dut a pas de tortuga”.