Tolerància i respecte

Autor: ELUSKA GALDÓS
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 26 de Març de 2012

Escric aquesta tribuna com a militant del Partit Socialdemòcrata, però també i, sobretot, com a ciutadana indignada i dolguda amb el discurs del president de Demòcrates per Andorra en el marc de la clausura del 1r Congrés Ordinari del partit.

Malgrat que el Sr. Martí s’expressi sota la denominació de «president de DA», no puc evitar considerar-lo com el que també és: el cap de Govern. La primera lectura que vaig fer de la seva ponència va ser una lectura en diagonal i la meva reacció va ser de sorpresa. Em vaig dir: «Ostres, sí que ens dediquen estona al Congrés de DA!». Durant el passat cap de setmana, me l’he pogut rellegir diverses vegades i d’una manera més exhaustiva, provant d’analitzar-ne el contingut que em semblava increïble i gairebé oníric.

De les quatre pàgines que composen el discurs, que es pot trobar enforcat al web www.democrates.ad, tres estan destinades a la crítica aferrissada contra el Partit Socialdemòcrata i, conseqüentment, a prop de quatre-cents militants que composen aquest grup polític. El Sr. Martí, que tant ha criticat el que ell veu com a comportaments demagogs dels socialdemòcrates, dedica centenars de paraules a fer, ell sí, demagògia superior i de la bona, demonitzant el PS i despistant els auditors fent creure que l’únic problema real que té Andorra són els socialdemòcrates. En tot el discurs només s’hi recullen excuses, i en cap moment hi trobem ni una sola proposta de reactivació argumentada. No hi ha un sol «com» per justificar l’estratègia política. M’agradaria recordar les paraules d’Alfred Croiset segons les que L’enemic més temible de la democràcia és la demagògia per il·lustrar la manca de coherència que hi ha entre la definició que el cap de Govern fa del seu funcionament versus la seva dissertació, que més aviat sembla un sermó.

El Sr. Martí diu que li «agradaria» treballar amb l’oposició. ¿Però com pot voler treballar amb un grup al que jutja amb tanta vehemència dient que durant aquests mesos «no han fet ni una sola proposta»?

Oblida voluntàriament que el Grup parlamentari socialdemòcrata va presentar una proposició de llei de mesures de reactivació econòmica (que el govern de DA i el seu Grup parlamentari no va voler prendre en consideració).

Oblida, també, que hem presentat la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat, el passat mes de febrer i tampoc deu voler recordar que el mes d’octubre els socialdemòcrates van presentar la proposició de llei de l’impost sobre el valor afegit.

Em dol també quan es refereix a nosaltres de manera irònica definint-nos com «el gran Partit Socialdemòcrata». Podria trobar normal que s’ataqui als que actualment ocupem un càrrec polític en representació del PS. Contràriament, no trobo just que se sentenciï un grup de persones pel simple fet de pertànyer a un moviment que sembla no plaure al cap de Govern. Es pot desaprovar el nostre funcionament, la nostra gestió, la feina i les actituds de molts de nosaltres, però mai es pot damnar el conjunt de persones que ha decidit creure en un projecte i recolzar el Partit Socialdemòcrata. Aquestes persones no mereixen la manca de respecte a la qual han estat subjectes al llarg de tot el discurs de clausura del Congrés de DA. El cap de Govern, com a màxim responsable del poder executiu, ha de ser tolerant, respectar i admetre el dret d’opinió i associació de tothom que visqui en aquest estat democràtic, independentment de les seves creences i ideologies polítiques.

Herbert Schiller va dir que l’èxit polític és per aquells que perceben les necessitats públiques i saben satisfer-les. Jo afegeixo que els que condemnen les persones per tenir ideologies diferents a les pròpies no haurien de fer política.