Comunicat de premsa relatiu a les esmenes presentades per David Rios sobre el projecte de llei de modificació de la llei general de l’allotjament turístic

Autor:
Font:
Publicat el: 22 de Març de 2012

logo-gps-consell.JPG

El Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat 11 esmenes al projecte de llei de modificació de la llei general de l’allotjament turístic del 30 de juny del 1998

Avui el conseller socialdemòcrata David Rios ha entrat a sindicatura 11 esmenes al Projecte de llei de modificació de la Llei general de l’allotjament turístic del 30 de juny del 1998, publicat al Butlletí del Consell núm. 8/2012 del 15 de febrer del 2012.

El projecte de llei presentat per Govern vol modificar la Llei general de l’allotjament turístic del 30 de juny del 1998 per incloure els allotjaments rurals com una nova categoria d’allotjaments turístics. La modificació defineix dos tipus d’allotjaments rurals: la casa rural i la borda rural. A banda, la modificació de la llei redefineix el registre d’ocupació que estan obligats a gestionar i trametre al Servei de Policia tots els allotjaments turístics. La modificació de llei estableix el tractament estadístic que es podrà fer amb les dades provinents dels registres d’ocupació i també es revisa el procediment inspector i sancionador perquè es contemplin les noves obligacions definides en aquesta modificació de llei. Finalment, es proposa una modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000 que permetrà construir noves edificacions amb un ús d’allotjament rural en sòl urbanitzable que no hagi obtingut la classificació d’urbà.

Encara que el Grup parlamentari socialdemòcrata comparteix la finalitat de la modificació de la Llei d’allotjaments turístics presentada per Govern, les esmenes presentades tenen com a objectiu crear una nova classificació d’allotjament turístic que estigui basada en la qualitat i que sigui complementària de l’oferta d’allotjaments turístics existents al país.

Els clients dels allotjaments rurals cerquen un tipus d’allotjament integrat dins d’un entorn natural i sovint integrat en explotacions ramaderes i/o agrícoles, però també cerquen un contacte personal amb els propietaris que poden ser pagesos o ramaders, així com també tenen interès en tastar productes típics elaborats de manera artesanal. És per això que s’ha cregut imprescindible afegir que els allotjaments rurals tinguin l’obligació d’oferir un servei d’esmorzar. Per altra banda, pot ser interessant pels potencials clients poder diferenciar els allotjaments rurals d’edificacions anteriors al 1945 i els posteriors a aquesta data, incloent els de nova construcció i per això s’ha proposat modificar la tipologia d’allotjaments rurals afegint una nova categoria d’hotel rural.

La classificació que proposa el Grup parlamentari socialdemòcrata és la següent:

– Casa rural (amb data de construcció anterior al 1945, edifici situat dins d’un nucli de població)

– Borda rural (amb data de construcció anterior al 1945, situada fora del nucli de població, aïllada dins un entorn natural i/o situada en una explotació agrícola i/o ramadera)

– Hotel rural (amb data de construcció posterior al 1945, situada fora del nucli de població, aïllada dins un entorn natural i/o situada en una explotació agrícola i/o ramadera).

Els socialdemòcrates hem cregut oportú rebaixar les obligacions que proposa Govern sobre la gestió per part dels responsables dels allotjaments turístics del registre d’ocupació. S’ha considerat que d’aplicar-se la proposta del Govern, el gestor de l’allotjament s’hauria de convertir pràcticament en un agent de l’ordre ja que se l’obligava a, per exemple, registrar totes les entrades i sortides de tots els usuaris així com haver de fotocopiar els documents d’identitat de tots els usuaris i conservar-los durant 5 anys. Per això, les esmenes van adreçades a considerar suficient que al registre d’ocupació hi constin únicament la data i l’hora del registre d’entrada (check-in) i la data i l’hora del registre de sortida (check-out) dels usuaris. Per altra banda, es proposa seguir la normativa de la majoria de països, sol·licitant fotocòpia del document únicament al titular de la unitat d’allotjament i que els gestors estiguin obligats a conservar la còpia dels documents d’identitat fins que s’hagin enviat telemàticament al Servei de Policia.

(S’acompanya còpia de les esmenes, entrada al Registre del Consell General el dia 22 de març del 2012, núm. 0239)

Andorra la Vella, 22 de març del 2012