Bartumeu diu que el deute del Govern amb els proveïdors puja a 49,5 milions

Autor:
Font:
Publicat el: 17 d'Abril de 2008

Diari BonDia

M.B.

“L’Estat no paga, no compleix.” Així de contundent es va mostrar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata i candidat a les properes eleccions generals, Jaume Bartumeu, en qüestionar la política econòmica del Govern liberal

I és que el cap de l’oposició va criticar la situació d’endeutament de l’Estat assegurant que la quantitat que deute del Govern amb els seus proveïdors a “31 de desembre del 2007 era de 49,5 milions d’euros”. Una xifra que s’incrementa considerablement respecte al 2006, quan el deute se situava en 17,6 milions d’euros, segons sosté Bartumeu.

Amb tot, la indignació dels socialdemòcrates va més enllà quan s’assabenten, a través de la denúncia de diversos familiars, que el Govern encara no ha fet efectiu el pagament del març de les pensions de solidaritat que reben les persones amb discapacitat cada mes. Per aquest motiu, el grup parlamentari socialdemòcrata ja entrat a Sindicatura una pregunta adreçada a l’executiu relativa a aquesta qüestió, perquè “ens hauran d’explicar què ha passat i perquè no se’ls paga”. I és que Bartumeu va posar en relleu que aquestes persones necessiten la paga perquè “els que no viuen dels interessos bancaris mentre dormen no poden esperar al dia 15 per anar a comprar menjar”.

D’altra banda, el candidat per a les properes eleccions generals també va carregar contra la política fiscal que planteja el Govern liberal i va acusar la majoria de fer “una mala còpia del nostre programa”. En aquesta línia, Bartumeu va recordar que els socialdemòcrates ja incloïen com a punts programàtics l’impost indirecte i el generalitzat, tributs que no figuraven en el programa del PLA. Sense deixar de banda el sistema tributari, des de l’oposició es va acusar l’artífex dels pressupostos governamentals, el ministre de Presidència i Finances, Ferran Mirapeix, de manca de previsió a l’hora d’elaborar els comptes generals de l’Estat. Manca de previsió perquè el Govern va acabar recaptant una xifra “ridícula” dels ingressos provinents dels impostos indirectes.

A l’últim, també va fer referència a la llei d’inversions estrangeres i a la manca d’un marc fiscal clar que la sostingui. Per aquest motiu, el president del grup parlamentari liberal ja va anunciar que si els socialdemòcrates guanyen els propers comicis generals “aquesta llei se’n va al calaix”.

Davant d’aquesta “fallida tècnica”, el cap de l’oposició sembla que ja dóna el tret de sortida a la precampanya i exposa l’alternativa de govern dels socialdemòcrates. Una alternativa que passa per aturar aquestes reformes estèrils, començar un programa de la fiscalitat i afavorir la inversió als sectors productius”, com va indicar el cap de l’oposició.

A més, Bartumeu considera que cal parlar “amb els empresaris per allunyar el pessimisme i dirigir-se a la Unió Europea com a interlocutora viable amb una activitat econòmica que no sigui agressiva amb l’entorn europeu”. En aquest sentit, el cap de l’oposició va tornar a posar sobre la taula l’etiqueta de paradís fiscal d’Andorra i va assegurar que “la llista que ens fa mal és la d’Espanya i la de França”. Alhora, Bartumeu va afirmar que l’executiu liberal “no té el compromís” que va contraure amb l’Estat espanyol i Portugal per assegurar l’intercanvi d’informació entre estats, un dels aspectes fonamentals per arribar als acords de doble imposició.

pdf3.jpg