Bartumeu denuncia que el Govern no ha pagat als discapacitats la pensió del març

Autor:
Font:
Publicat el: 17 d'Abril de 2008

Diari d'Andorra

Gabriel Pérez/ Toni Solanelles 

El líder socialdemòcrata va denunciar que ja han rebut queixes dels afectats i que, per això, el conseller general Ricard de Haro ha entrat una pregunta al Govern en què li demana explicacions pel retard.

Bartumeu va avançar que “ens ho hauran d’explicar molt bé”. En principi, la justificació s’hauria de fer en la propera sessió de control prevista al Consell General el dia 24.

El cap visible de l’oposició va reiterar la importància que tenen aquests pagaments, perquè “aquestes persones depenen d’aquest salari social i també de la cotització a la CASS”. El polític va ser molt explícit a l’hora de reiterar la gravetat de la situació. “Els que no viuen dels interessos bancaris que aconsegueixen mentre dormen no poden esperar al dia 15 per anar a la farmàcia o al supermercat.”

El Diari va poder contactar ahir amb alguns afectats, que van admetre el retard del cobrament, a la vegada que indicaven que normalment la transferència se sol fer el primer dia de cada mes. Les mateixes fonts van explicar que en contactar amb el ministeri de Salut i Benestar, els responsables de gestionar els pagaments van al·legar “problemes tècnics”, sense donar més detalls sobre la situació.

Per a Bartumeu, aquest retard reafirma la tesi socialdemòcrata dels problemes financers del Govern. En aquest sentit, va reiterar que “no es paga i no es compleixen els compromisos”, i va avisar que l’endeutament de l’Estat amb els empresaris ha passat de 17,6 milions, el 31 de desembre del 2006, als 49,5 milions a final del 2007.

El president del grup socialdemòcrata va mostrar-se molt crític amb la política econòmica del Govern i va respondre les crítiques fetes pel ministre de Finances, que dimarts havia acusat el PS de no tenir un projecte per al nou marc fiscal. “Al programa de les generals del 2005, ja hi eren les nostres propostes. Al del PLA, no, i ara estan fent una mala còpia del que vam defensar nosaltres”, va assegurar Bartumeu, que es va mostrar molt crític amb l’actuació de l’executiu davant les dades econòmiques que s’han conegut els darrers dies. “Pretendre que estem remuntant és confondre els ciutadans”, va manifestar el polític, que va definir la situació d’una forma molt gràfica, “sortim d’un camp de runes provocat per la política liberal”.

El cap de l’oposició va tornar a evidenciar escepticisme amb la Llei d’inversió estrangera. “No portarà ningú aquí. L’altre dia el president d’Islàndia ens va dir que la seva experiència anava en direcció contrària”, va comentar Bartumeu, que va avisar que, al seu parer, “sortir de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, si és que en sortim, no arreglarà res per als empresaris i els treballadors”. El líder del PS va afirmar que “el problema el tenim amb els nostres interlocutors comercials, França i Espanya, que ens demanen transparència, intercanvi d’informació i uns impostos que no tenim”.

Bartumeu va avançar les línies bàsiques del PS si guanya les generals. “Guanyar credibilitat tant a l’interior com a l’exterior, aturar les reformes fins no tenir un marc fiscal clar, construir-ne un d’adequat, racionalitzar la despesa pública i ser rigorós amb els compromisos adquirits”, va desgranar.

pdf3.jpg