Bartumeu avisa que la crisi no pot frenar el debat sobre la nacionalitat

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 15 de Febrer de 2012

El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va advertir ahir que no acceptarà que els demòcrates posin com a excusa la crisi econòmica per no obrir el debat sobre la nacionalitat.

El mateix dia que el PS va entrar al registre del Consell General la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei de la nacionalitat, que a grans trets vol rebaixar de 20 a 15 els anys mínims per accedir a la nacionalitat, Bartumeu va assenyalar que si l’argument per no canviar la llei és la qüestió econòmica, DA i el Govern haurien d’explicar “per què volen permetre que persones de nacionalitat no andorrana i amb molt poca residència al país puguin tenir accés als drets econòmics i a la vegada es neguen a donar els drets polítics”. Pel PS, el debat de la nacionalitat “ara sí que toca” i no és excusa que DA estigui concentrat en l’obertura econòmica i deixi de banda la cohesió social i la cohesió nacional. “Si hi ha lògica i coherència a DA, tot i que ho poso en dubte, aquest cop bona part dels membres del grup parlamentari demòcrata que a l’anterior legislatura estaven al Consell General i no van acceptar a tràmit la nostra proposició de llei, ara ho haurien de fer.”

Si d’entrada el PS vol que la rebaixa d’anys de residència per adquirir la nacionalitat per naturalització passi de 20 a 15, el desig socialdemòcrata és la reducció a 10. Per la consellera general Mariona Gonzàlez, el camí ha de passar per apropar-se a les recomanacions del Consell d’Europa, que considera que petits estats com Andorra haurien de rebaixar la residència mínima a 10 anys. “Els informes de la Comissió Europa Contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) sempre qualifiquen de massa restrictius els anys de residència que demanem. Volem sortir, pas a pas, d’aquestes llistes negres.” Per Gonzàlez, normalitzar la situació ha de ser una motivació perquè el grup demòcrata accepti l’entrada a tràmit de la proposició de llei, “i si volen afegir una esmena per rebaixar de 20 a 10 els anys, l’acceptaríem”. El PS també va recordar que membres de DA, com el mateix cap de Govern, Antoni Martí, “s’han mostrat favorables a rebaixar els anys de residència”.

Reformar la Constitució pel doble passaport

El grup parlamentari socialdemòcrata no vol ampliar el debat sobre la rebaixa dels anys de residència per obtenir la nacionalitat per naturalització al fet que els nous andorrans poguessin mantenir la seva nacionalitat d’origen. Permetre la doble nacionalitat passa per una reforma constitucional i el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va recordar que pel criteri del PS un canvi en la Constitució no hauria de quedarse només en aquest aspecte, sinó entrar en altres que van des de la revisió de la llei electoral fins a la distribució del poder territorial. “Encetar un procés de reforma de la Constitució seria per a alguns com obrir la caixa dels trons”, va assenyalar Bartumeu, que també va posar sobre la taula la qüestió de la doble nacionalitat comuna que permetria als residents estrangers participar en les eleccions comunals, “un canvi que també necessitaria una reforma de la Constitució”.

pdf3.jpg